Temat: [Focus 2004-2008] Obsługa serwisowa klimatyzacji
View Single Post
Stary 27-04-2011, 11:00   #57
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Bardzo ładny przykład kolega przytoczył-az pozwole go sobie prze cytowac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał konrad_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
prosta sprawa - sprawdzenie szczelności, full wypas maszyny niby mają taką funkcję, funkcja ta mówi że moja klima jest OK, a po 4-5miesiącach przestaje działać ... OCB ?
Proste wyjasnienie-proba szczelnosci przewaznie w maszynach jest na zasadzie podcisnienia...a przecierz uklad pracuje na cisnieniu-co to znaczy-to znaczy ze uszczelki/dziury są obciążane w drugą strone cisnieniem, wiec podczas takiej próby układ może sie uszczelnic i nie pokazać błędu. Wiec takie proby szczelnosci sa malo wiarygodne pomimo ze robione za pomocą super drogich kombajnow. Dlatego w sytuacji gdzie ewidentnie ubywa czynnika robi sie proby cisnieniowe.

Cytat:
Napisał konrad_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
drugi przykład, jadę na taka super stację autem którego pan serwisant nie ma w katalogu i jest problem z nabiciem ... bo ile mamy dać ?
zaczyna się wertowanie w książkach, katalogach i interenecie
nabijamy "na czuja" tyle co w podobnym (młodszym) modelu ...
A wystarczyło by aby serwisant wiedział co to jest ciśnienie statyczne w klimatyzacji i jakie powinno być dla danego czynnika...bo kazdy czynnik ma swoje cisnienia.

Najprosciej to wytłumaczyc w taki sposób:
Klimatyzacja to układ zamknięty o pojemności C, na co składa sie czynnik chłodniczy powiedzmy X oraz ilosc oleju powiedzmy Y

Bardzo latwo jest sprawdzic wszystko jesli znamy dokladnie wymaganą ilość czynnika:

C=X+Y
a wiec cisnienie = ilosc czynnika + ilosc oleju
wiedząc jakie ma być ciśnienie w danej temp. i zakadając ze mamy oleju tyle co potrzeba wiec mozemy dokładnie wiedziec czy nabita ilość czynnika jest własciwa.

Cytat:
żałuje że pojechałem, bo klima działała OK, a 200zł poszło się paść
w dodatku nie wiem czy nabili tyle ile potrzeba (auto to suzuki vitara 3d 94r, nabite zostało wg zaleceń dla grand vitary 97r. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Kolego tak niestety bywa...I sam przez to przechodziłem...bo po nabiciu wlasciwej ilosci czynnika wg producenta klima nie chodziła jak potrzeba. Dlatego po przestudiowaniu tematu pojechałem drugi raz..oczywiscie serwisant uważający sie za wszechwiedzącego powiedział ze sprzegło ma chodzic przez 2sek i sie rozłączać i nie rozumiał jak mu tłumacze ze jak na wolnych obrotach co chwilke bedzie się załączać i rozłączać sprzegło to sie za szybko zużyje-oczywiscie byla temp. 15-20stC-bo to tez zalezy od temp!!.
Mówie mu że sprezarka widać ze jest w super stanie nawet po cisnieniach jak szybko pompuje i że wiem jak klimatyzacja chodziła jak była nowa i że wiem że niema tak być.
Dobił mi tyle ile chciałem dodatkowo..czyli około 150-200g bo 2 razy dobijał. Nie patrzyłem na ilość tylko na cisnienia. Za to po nabiciu skończyło sie cykanie sprzegła na wolnych obrotach. Klima zaczęła chłodzić jak nowa..mimo ze parownika nie odgrzybiałem, ani nie czyściłem..Była naprawde duza róznica w działaniu po drugim dobiciu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co potwierdziło moje teorie i wszystkie informacjie które udało mi się zebrać i do kupu pozbierać. Teraza moja klima chłodzi..mrozi tak jak była nowa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Piszę o tym bo takich przypadków jak przytoczył konrad_b jest bardzo duzo a ludzie nie zdają sobie sprawy z tego jak powinna działać klimatyzacja, a nie dobijanie właściwej ilości powoduje szybsze zuzywanie sie sprężarki klimatyzacji.

Ale zauważyłem że ludzie-serwisanci na zachodzie wiedzą co robią. Mam drugiego focusa z zachodu juz 3 rok. W tej foce widać ze sprzęgło od klimatyzacji duzo pracowało..widac drobne wycieki oleju ze sprzegła. Ale w tym przypadku mimo ze 3 rok jezdze i nic nie robiłem od zakupu to klima i sprzęgło od klimatyzacji chodzi jak wzorcowo..cisnienie jest ok. Widać tam kontrolują ilość czynnika z ciśnieniem w układzie. Okazuje sie że dobre dokształcenie w układzie klimatyzacji może dużo porawić obsługe serwisu i przedłużyć żywotność układu klimatyzacji.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 27-04-2011 o 11:26
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem