View Single Post
Stary 27-04-2011, 11:41   #16
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Klimatyzacja-Prawidłowe nabijanie i jaka ilość czynnika.

Cytat:
Napisał grzegorz1956 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zasadniczo jednak urządzenia elektryczne z powodu istnienia łańcucha współczynników sprawności w układzie silnik-alternator-urządzenie grzewcze, ze swoimi stratami, dają w efekcie końcowym, relatywnie niski ogólny współczynnik sprawności.
Dodatkowo występuje tu, szczególnie na biegu jałowym, ograniczenie spowodowane deficytem pokładowej mocy elektrycznej.
Na zwiększone potrzeby dogrzania wnętrza pojazdu istnieją aktualnie rozwiązania komercyjne polegające na zastosowaniu dodatkowego palnika o mocy 5kW, montowane przez niektórych producentów seryjnie dla silników diesla z bezpośrednim wtryskiem.
Ma to wiele wad, a w efekcie końcowym oznacza to, także zwiększone zużycie paliwa o około 0,65 l na godzinę.
Tak racja
Ale czy faktycznie taki niski współczynnik sprawnosci...powiedzmy alternator około 90% + straty na przewodach...i grzałka bedzie około 80-70% sprawności. To nie jest juz tak zle zwazywszy że nawet inne rodzaje ogrzewania za pomocą paliwa też mają swoją sprawność bo spaliny jednak przewaznie ciepłe uciekają. ..a kurde...zapomniałem o silniku ten ma 40%....wiec faktycznie...niema co liczyć sprawności w elektrycznym ogrzewaniu.

Na przykłąd focus juz od 1999r tddi ma ale takie grzałki-swiece elektryczne (mój ma) choc wiem ze nie wszystkie mają. Ale chyba sie juz spaliły..ale nie wymieniam i wole troche dłużej pomarznać bo chodzi tylko o to paliwo.

5KW-to cos jakby juz webasto

Ale kolego ten temat miał byc o klimatyzacji.
Po zatym robi sie coraz cieplej i kto bedzie chciał czytać o ogrzewaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 27-04-2011 o 11:46
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem