Temat: [Focus 2004-2008] Obsługa serwisowa klimatyzacji
View Single Post
Stary 27-04-2011, 12:36   #58
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Proste wyjasnienie-proba szczelnosci przewaznie w maszynach jest na zasadzie podcisnienia...a przecierz uklad pracuje na cisnieniu-co to znaczy-to znaczy ze uszczelki/dziury są obciążane w drugą strone cisnieniem, wiec podczas takiej próby układ może sie uszczelnic i nie pokazać błędu. Wiec takie proby szczelnosci sa malo wiarygodne pomimo ze robione za pomocą super drogich kombajnow. Dlatego w sytuacji gdzie ewidentnie ubywa czynnika robi sie proby cisnieniowe.
ano, ale gość wyraźnie tego nie ogarniał, mówiłem mu że jest nieszczelna a on swoje
na szczęście zapłaciłem tylko 40zł za dobicie 150g (co jest podobno normą :O - do 20%, o tyle dziwne że w wspomnianej vitarze klima przez 4 lata niedotykana i działała super, a cholera wie kiedy w ogóle tam ktoś zaglądał)

zresztą jak sie słyszy już o wymianie czynnika to ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ciekawe jest że przy 590g - tyle zeszło, układ już nie ruszy, ludzie piszą że mieli 300g z hakiem i działało

dlatego trzeba uważać do kogo się jedzie, jak pisałem maszynę może mieć każdy, a obsłuży ją pewnie każdy z nas po 10min szkoleniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale znać temat ... to już gorsza sprawa, w innym zakładzie gość zaproponował zostawienie auta, właśnie na próbę ciśnieniową (chyba azotem)
wcześniej podłączył manometr i sprawdził ciśnienie w układzie, nie wiem tylko czemu powiedział że jest pusto, jak było prawie 600g czynnika ?
tu znowu zapala się czerwona lampka hehe

najgorsze że dalej jestem w pkt wyjścia, tzn znowu trza zdecydować, dobić i jeździć następny rok ?
czy jednak zostawić auto i niech grzebią

na dzień dzisiejszy zdecydowałem dobić z barwnikiem i może coś wyjdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.