Temat: [2,0 i 2,2 TDCi] Proba przelewowa
View Single Post
Stary 27-04-2011, 23:14   #15
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Proba przelewowa

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bo niestety wtryski to najczesciej efekt, a nie przyczyna problemu...
To że zrobiłem wtryski to akurat jestem zadowolony - zupełnie inny silnik w zakresie górnych obrotów (czyli powyżej 2800-3000). Wkręca się na obroty zdecydowanie żywiej. Dół pozostał mniej więcej taki sam, ale był zawsze bardzo dobry...

Nie pisałem, że jeżdżę z boxem (V-techa). Oprócz błędów P0251 i P1211 ostatnie wyskoczył błąd P0191 (chyba) "błąd napięcia stabilizowanego czujnika ciśnienia szyny". To zasugerowało mi, że może box jest uszkodzony. Zapytany o to Heko dopuścił taką możliwość. Więc odłączyłem boxa na dwa dni i zdrowo dawałem silnikowi w płuco - mimo upalnych dni ani razu nie wszedł w tryb awaryjny.
To mnie tak utwierdziło że to box padł, że umówiłem dzisiaj się w Kreatorze Mocy na podmianę boxa. Założono nowy box - jazda próbna i .... znowu sprężynka raz za razem.
No i jestem głupi... Jedyne czego się domyślam, to to że parametry któregoś z zespołów nie są już w stanie utrzymywać się w zakresie wyznaczanym przez boxa.

Na pewno nie są to ani wtryski, ani zawór IMV (oddałem ten nowy, zwrócili kasę), ani czujnik ciśnienia szyny - pozostaje pompa... (?) Mogę więc teraz jeździć bez boxa lub na jego dwóch pierwszych najsłabszych ustawieniach - pytanie jak długo, bo parametry będą spadać stopniowo ale nieubłaganie. Kwestia czasu i zacznie wchodzić w tryb awaryjny bez boxa.

Alternatywa to wymiana pompy w ciemno...

Jeszcze a propos wtryskiwaczy: jeden czasami leciutko mi klepie przy pewnych obrotach, chciałem kupić końcówkę oryginalną Delphi u gościa który sprzedał mi zaworki. Powiedział że nie ma na rynku w Europie już od kilku miesięcy tych końcówek, są tylko włoskie zamienniki. Ale nie poleca ich - podobno bez nadania nowych kodów nie ma szans na poprawną pracę (na samoadaptację), a i nawet z nowymi kodami są problemy... Chyba trzeba szukać dobrej używki - ale prędzej chyba milion w Totka trafię...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-04-2011 o 23:26
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem