Awaria turbiny (wyciek oleju), wymiana filtra pdf, auto przestało odpalać
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowym użytkownikiem forum jak i też nowym posiadaczem c-maxa .
Niestety bardzo krótko cieszyłem się z jazdy tym samochodem. Chciałbym opisać mój problem, może ktoś z Was moze mi poradzić. Posiadam popularny silnik 1.6 109 KM, rok samochodu 2006, przebieg 130tys.
Problemy zaczęły się od awarii turbiny. Zaczęła lać olej i tak prawie łyknęła jego 3 litry na ok 600 km. Silnik przeszedł w tryb awaryjny i nie dało rady jechać. Samochód poszedł na warsztat do mechanika, wsadzili regenerowane turbo i olej przestał brać. Skasowali błędy pojechali na jazdę próbną i samochód po 7km znów wszedł w tryb awaryjny. Diagnoza mechanika- zapchany filtr PDF-myślę sobie 3litry oleju miał prawo. Poczytałem trochę na forum i postanowiłem zakupić nowy za 1,5 tyś.
Wpakowali nowy filtr, samochód ledwo pali , a jak już zapali po wciśnięciu gazu gaśnie (komputer już nie pokazuje błędów). Nowa teoria mechanika- wtryski leją. Mają jutro wstawić od innego c-maxa i zobaczymy, co będzie.
Na razie jestem mocno załamany. Auto potrzebne do pracy a już ponad 2 tyg. w warsztacie, a koszty naprawy będą za duże na mój budżet.
Powiedźcie mi, co mam robić? Mechanika ciężko mi zmienić, bo bym musiał auto transportować 100km na lawecie. Ten jest najlepszy w moim mieście
Jaki może być inny powód oprócz wtrysków? Może jakaś typowa usterka?
Dziękuje i pozdrawiam
|