Witam wszystkich.
Na wstępie powiem że mam mundka mk3 z 2001 roku 2.0 TDDI hatchback (sprowadzony w 2008 roku z Niemiec – czyli trzy latka po Polskich dziurach biega). Autko jak każde na swoje mechaniczne wady (notoryczne usterki), ale do rzeczy. Opisujecie problem z natryskiem na przednią szybę (chyba wyczerpująco – kilka przedstawionych informacji mi pomogło). Do wczoraj od jakiegoś czasu nie działał mi natrysk na przednią szybę.
Opis stanu przed naprawą:
1 – płyn w zbiorniku – pod korek
2 – natrysk na przednią szybę – brak (przyciskiem na końcu manetki)
3 – wycieraczki pracują w wszystkich pozycjach manetki
4 – natrysk na tylną szybę – jest (pompka sprawna – tani element ale trudny dostęp przy wymianie – wymieniałem jakieś 1,5 roku temu)
5 – szczelność układu doprowadzenia płynu z pompki do dysz spryskiwacza – bez uwag
Co dalej? Pozostaje już tylko manetka spryskiwacza (nowa 225zł plus koszty wymiany czyli jakieś 140zł za godzinę serwisową). Skoro i tak w razie czego przyjdzie nam ją wymienić można spróbować ustalić przyczynę jej niesprawności (tak jak opisuje Twardy).
Jak się do tego zabrać:
1 – odkręcamy dwie śrubki (+) w małym schowku po lewej stronie kierownicy.
2 – odkręcamy trzy pozostałe śrubki (+) panelu na wysokości kolan kierowcy.
3 – demontujemy panel uważając aby nie wyłamać zaczepu panelu w prawym górnym rogu (mamy już dostęp do osłon kierownicy)
4 – odchylamy delikatnie końce dolnej osłony kierownicy i wysuwamy prowadnice górnej osłony kierownicy.
5 – wypinamy (z dwóch zaczepów przy kierownicy) górną osłonę kierownicy i odchylamy ją na zegary.
6 – odpinamy kostkę z przewodami od manetki (jeden mały zatrzask).
7 – wypinamy manetkę spryskiwacza (jeden zatrzask widoczny od góry) – mamy manetkę w ręku.
Teraz potrzeba kawałek blatu, ze dwa trzy małe płaskie śrubokręciki, spirytus do przemywania styków (lub inny płyn), wazelinę techniczną, dobre światło i chwilę cierpliwości.
8 – rozpinamy obudowę manetki (wiele małych zatrzasków) uważamy żeby nie zgubić sworznia (mały z kuleczkami na końcu).
9 – odchylamy (z jednej strony) prowadnice saneczek i wyjmujemy saneczki ze stycznikiem (tak ja to nazwałem).
Widzimy teraz jak wygląda stycznik odpowiedzialny za natrysk na przednią szybę. W moim przypadku podtarte były styki w obudowie manetki i odkształcone pod wpływem temperatury wąsy stycznika (te w saneczkach). Ze stykami w obudowie niewiele robiłem trochę przemyłem i zakonserwowałem, natomiast styki w saneczkach delikatnie odgiąłem (aby był lepszy styk), troszkę wyprofilowałem, przemyłem i zakonserwowałem. Montaż manetki jest prosty.
1 – układamy saneczki w prowadnicy
2 – przykładamy manetkę do korpusu obudowy
3 – wkładamy sworzeń przez otworek w manetce (przyda się trochę wazeliny technicznej). Sworzeń moim zdaniem ma tu dwie role. Pierwsza popycha saneczki ze stycznikiem. Druga pracuje jako zawias manetki.
4 – montujemy obudowę do korpusu manetki – tu się przyda trzecia ręka, żeby centralnie ustawić sworzeń i zatrzasnąć obudowę.
5 – podpinamy wiązkę przewodów do manetki i sprawdzamy czy wszystko działa.
U mnie pomogło – może i komuś też pomoże jeśli wąsy się nie wykruszyły. Zaoszczędziłem dzięki tym czynnościom trochę kasy. Czasowo krócej niż pisanie tego posta
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Resztę czynności przeprowadzić w odwrotnej kolejności (górną osłonę kierownicy najpierw zamontować prowadzenia w prowadnicach – te od strony zegarów a później zatrzasnąć przy kierownicy). Mam nadzieję że szczegółowy opis zachęci kogoś do samodzielnej naprawy manetki przy podobnych objawach. Dodam jeszcze że podobnie można postąpić jeśli ktoś będzie miał problem z pracą wycieraczek w pozycjach (praca – przerwa – praca / wolne ruchy wycieraczek / szybkie ruchy wycieraczek). Tam odpowiedzialny jest stycznik z czterema wąsami.
Pozdrawiam.
PS nie marudzić proszę to mój pierwszy post i proszę o wyrozumiałość. Acha i jeszcze jedno raczej nie polecam w takim przypadku używki bo problemy za jakiś czas mogą być podobne albo już są