Temat: [Focus 2004-2008] Obsługa serwisowa klimatyzacji
View Single Post
Stary 01-05-2011, 09:45   #64
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Cytat:
Napisał Bodzlo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz ja swoją opinie wyrażam na podstawie 18 letniej praktyki przy autach więc... Zastanawiam sie czy np. olej w silniku tez masz ponad max? w skrzyni? Uwierz mi że czujniki cisnienia nie sa tak rewelacyjne i klima potrafi sie załanczać nawet przy 50g czynnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Generalnie nie mam najmniejszego zamiaru zbijać cie z twojego tropu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak samo nie mam zamiaru nabijać klienta wiecej czynnika niż przewiduje producent .PzdrGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przy50g działało... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nikt nie odpowiada za zworki na zalaczniku niskiego cisnienia badz tez za jego wadliwe dzalanie

Wybacz gdybym byl serwisantem tez bym nabijal tyle co pisze instrukcja...to sa moje zaoszczedzone pieniazki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a dzieki temu jestem bezpieczny a klient szybciej wroci...szybciej sie gaz skonczy...szybciej sprzegiełko wysiądzie. Wiec z tego wynika zeSerwis niema żadnych korzysci a wrecz bedzie sam sobie szkodził - tracił swój czas na dokładne nabicie, i odwlekał potencjalnych klientów.

Ale faktem jest ze samochody fabrycznie nabite i te serwisowane na zachodzie mają dokładnie sprawdzane nabicie klimatyzacji po cisnieniu..bo widze to po swoim samochodzie ktorego mam z austri. No chyba że sie pomylili w austri albo po 3 latach czynnika mi przybyło zamiast ubyć.

Kolejny przykład:
http://www.focusklubpolska.pl/showth...t=48721&page=2
post wieslawa75

Widzę że jednak moja niby teoria zaczyna odnosić poparcie w praktyce...nawet w śród serwisantów klimatyzacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze zaden serwisant nie bedzie chciał nabijać po cisnieniu
bo pewnie na jego miejscu sam miał bym to gdzieś jeśli to nie mój samochód. Niestety u nas w polsce serwisantem może być każdy bez wiedzy teoretycznej bo wcisnąć kilka guzików na maszynce od klimatyzacji jest łatwo.

Cytat:
Napisał marcinv530erx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.... a kolega dalej pisze brednie kto nabija klime olejem w ilosci 250 ml ?
Bardzo prosze o przecytowanie tekstu gdzie tak napisałem i dlaczego... Jesli piszesz ze cos napisałem to CYTUJ...anie wymyślaj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
A w klimatyzacji moze sie znajdowac taka ilosc oleju...bo z zasady dodaje sie podczas przegładów klimatyzacji pewną ilość oleju. Jesli ktoś mial 200g tyle co powinno byc i mu gazu troszke ubywa a oleju nie bo tak moze byc to podczas napelninia klimy zawsze jest tak ze sie troszke dodaje do tego co sie wyciagnie z układu..dla zasady bo nigdy nikt nie wie ile jest w srodku. A jesli ktos jezdzi co roku bo serwis tak mowi ze potrzeba a ktos skrupulatnie nabija i dodaje po 10g a oleju nie ubyło to po 5 latach bedzie mial 250g w klimatyzacji oleju. Niejest to żadne specjalne zagrozenie dla sprezarki ktora moze miescic w sobie okolo 150g czynnika, a po układzie moze jeszcze sie rozejsc okolo kolejnego 150g czynnika.
Widze ze niektórzy nadal nie rozumieją pojęcia "Układ zamkniety" oraz dlaczego olej ma duze powiązanie z czynnikiem klimatyzacji i dlaczego razem się uzupełniają.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 01-05-2011 o 10:09
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem