Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji
marcinv530erx
Wielkie dzieki za info o tisie..a wiec z tego wynika ze producent podaje bardzo duzą rozbieznosc cisnienia. Teraz w takim wypadku przypuszczam ze 740g dla FF1 Lub 600g dla FF2 podawane przez producenta bedzie miescilo sie w tym zakresie cisnien przy 25'C. Strzelam ze to bedzie okolo 4,5 do 5 barow- i pewnie tyle bym mial przy tej temp 25'C gdybym nie dobijał.
Ale warto na jedną rzecz zwrocic uwage...Producent pisze cisnienie ma byc 4,1...do 5,5. A wiec nawet jesli nam brakuje powiedzmy 50g czynnika do 4,1bara i mamy powiedzmy 4 bary bo tak moze byc to producent pisze ze nalezy dobic w takim przypadku 300g. a przypusczam ze to 4,1 bara to wlasnie bedzie dla 700g czynnika.
Jak dobijalem klimatyzacje bylo okolo 13-14st srednio...a ja mialem cisnienie okolo 3,1bara..
dobili mi okolo 200g czynnika a wczesniej mialem 720 nabite.
Tak czy siak po dobiciu cisnienie wzroslo do okolo 3,6bara.
Pozniej test sprezarki byl przy 21'C i jak wczesniej sie rozłączała na wolnych obrotach nawet przy 25'C to teraz przy tych 20'C chodziła napewno nie mniej jak minute..bo dalej nie sprawdzałem bo już wiedziałem ze jest ok.
Oczywiscie przy temp. 15'C na wolnych obrotach sprezarka sie juz rozłącza po okolo 10-20 sek , ale dokladnie niemoge powiedziec po ilu bo tego nie sprawdzałem skrupulatnie.
Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 03-05-2011 o 21:41
|