Temat: [Focus 1998-2004] wskaźnik temperatury szaleje
View Single Post
Stary 04-05-2011, 13:17   #1
kojot78
ford::beginner

Imię: Miłosz
Model: Kuga
Silnik: 1,5 diesel
Rocznik: 2019
Domyślnie wskaźnik temperatury szaleje

Witam. Problem jest następującyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.focus - zetec 1,6 , 2002 r. + LPG nowe BRC seqent24 z lubryfik.) Podczas jazdy na LPG wszystko jest ok. do momentu gdy puszczam nogę z gazu. Np. jadę 100 km/h widzę wioskę popuszczam gaz a wskaźnik temperatury leci w kosmos, na czerwone pole.
Sprawdziłem za pierwszym i kolejnym razem czy się zagrzał ale okazuje się że nie! Tylko wskaźnik tak pokazuje. Niestety podaje też taką informację dalej co powoduje przejście pracy silnika w tryb awaryjny. Dodaję gazu wskaźnik temp. wraca na swoje miejsce tj. na środek skali , puszczam gaz i znów pokazuje wzrost temperatury.
Przy niższych prędkościach mimo hamowania silnikiem problem nie występuje ! Dziś wspólnie z gazownikiem, który zakładał instalację sprawdzałem czy to samo wystąpi na benzynie ale okazało się po dokładnych testach że dzieje się to samo!! Na gazie jest bardziej zauważalne. Znalazłem kilka wpisów na różnych forach z podobnym opisem jednak bez rozwiązań Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ludzie piszą że wymieniali termostat albo czujnik i termostat i problem nie ustępował.
Ponieważ problem jest dość dziwny chciałbym prosić abyście coś podpowiedzieli.
U gazownika przetestowaliśmy kilka spraw tj. na wolnych obrotach potrzeba było 115 stopni aby otworzył duży obieg, potem przy 120 stopniach załącza się wentylator. Silnik nie daje żadnych objawów zagrzania. Podczas jazdy z podpiętym laptopem wyszło na to, że gdy zaczynam hamować silnikiem temperatura skacze do ok. 130 stopni i wtedy właśnie wskaźnik zaczyna szaleć. Jednak gdy przycisnę gaz temp. spada o kilka stopni i wskaźnik wraca. Normalne jego położenie to na środku skali w momencie osiągnięcia tych 130 st. przeskakuje szybkim ruchem aż na czerwone pole.
Czy temp. 130/133 st. nie jest zbyt wysoka? No i w czym może tkwić problem? Pozdrawiam.
kojot78 jest offline   Odpowiedź z Cytatem