Cytat:
|
Apropo usterek - w moim autku uszkodzeniu uległ skraplacz kilmatyzacji. Koszt usunięcia ustarki w ASO to 2000 zł. Objewy uszkodzeni to całkowity wyciek czynnika chłodzącego. Przykra niespodzianka.
|
Cytat:
|
Dzisiaj odebrałem od mechanika mojego Mondka, w którym została wymieniona chłodnica klimatyzacji (zintegrowana ze skraplaczem -wskutek nieszczelności nastąpił całkowity wyciek czynnika chłodzącego) oraz prawy przedni wahacz.
|
Cytat:
|
Ustaliłem w serwisie że wycieki czynnika chłodzącego w wyniku awari skraplacza klimatyzacji w mondeo MK4 to bardzo częsta sytuacja (i droga w naprawie w ASO).
|
Cytat:
|
a ja pociągnę temat chłodnicy, jednak trzeba być czujnym, dzisiaj patrzę na podłodze w garażu mam coś różowego i okazało się że musiałem dolać 1 l płynu do chłodnicy- wychodzi że gdzieś jest nieszczelność, ale nic więcej jeszcze nie wiem bo u mechanika nie byłem ....
|
Mnie spotkało to samo, tzn uszkodzenie skraplacza, wyciek płynu... zakup nowego parownika (630 zł.) jego wymiana, sprawdzenie szczelności, uzupełnienie płynu, razem z parownikiem 1070 zł.
Przyczyna banalna lecz wskazująca na konieczność zachowania czujności, bowiem:
między chłodnicą i parownikiem jest jakieś urządzenie, które jest osłonięte od góry i z tyłu plastikową osłoną oddzielającą tył urządzenia od parownika.
I co w związku z tym zapytacie? Otóż przy jakimkolwiek demontażu górnej osłony , tej przykrywającej chłodnicę i parownik, luzuje się rzeczona osłona, która później radośnie opiera się swoim końcem o żeberka parownika. Nie trzeba wielkiej wyobraźni by przewidzieć, że drgania silnika spowodują, że osłona zamieni się w dłuto i w końcu uszkodzi żeberka i rurki parownika.
U mnie, swym profesjonalizmem wykazali się mechanicy w Lipskim, którzy po demontażu przedniego zderzaka złożyli go pewnie dobrze ale nie zadali sobie trudu by przed montażem sprawdzić i prawidłowo zamocować rzeczoną osłonę...