komunikat:"usterka skrzynie biegów" - komunikacjia z magistrala CAN
witam, w moim maxsiu-z automatem cvt,pojawiła sie wczoraj na desce tak informacja plus zapalia sie kontrolka check engine.
pojechałem na diagnostykę do mechanika który naprawia równiez skrzynie automaty i po podłaczeniu pod kompa wyszedł: "bład komunikacji z magistrala CAN"
powiedziłą mi ze to nic poważnego, ze to problem tkwi w któryms z kabelków od przesyłania sygnału od sterowników skrzyni i stad ten problem.umówiłem sie z nim na 10 maja bo dopiero wtedy ma wolny termin na przejrzenie tych połaczeń.
ale teraz zaczałem sie martwić bo zauwazyłem ze jak auto złapaie ten bład to duzo ciężej przełacza się dzwignia w połozenie R i jak np wtedy zgasze silnik na P i odpale ponownie i wrzuce od razu R wchodzi ok-głądko.dodtakowo często jak stoje na swiatałach na wrzuconym D słychać jakby automat "wrzucał" bieg-takie puknięcie.
inny mechanik tłumaczył mi ze to włąsnie wynika z tego błedu kjomunikacji , bo auto nie wie czasem na jakim jest biegu i sprawdza i wrzuca ponownie biegi jak stoi, bo moze mysli ze jjest na N.
czy ktos z Was mniał mzoe taki problem kiedyś?
auto jest mim potrzebne codziennie ale teraz sie zstanawiam czy taka jazda z tym błedem nie spowoduje jakiś mechanicznych uszkodzeń w skrzyni?!
pozdrawiam
prośba do moderatorów-nie przenoście mi tego tematu do strefy szkrzyn automatycznych, bo z tego co zauwazyłem tak rzadko kiedy ktos zagląda i odpisuje...a tu mam duze szanse na info od innych uzytkowników.dziekuję