View Single Post
Stary 07-05-2011, 19:48   #168
pietrekk
ford::amateur

Model: MK4
Silnik: 2.0 benz
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czujniki parkowania (cofania) - jakie wybrać?

Witam,
właśnie zainstalowałem zestaw VALEO na przód i tył do MK4 kombi. Potwierdzam, że operacja zdjęcia tylnego zderzaka jest prosta i nie zajmuje wiele czasu. Z tyłu sensory zainstalowane w miejscach oznaczonych fabrycznie i działają prawidłowo.

Z przodu natomiast zdjęcie zderzaka to już trochę bardziej pracochłonna i złożona robota. Ja zdecydowałem się zainstalować czujniki bez zdejmowania zderzaka, oczywiście w tym przypadku wierciłem z zewnątrz. Po wyjęciu lamp widać znaczenia na lewy i prawy sensor. Należy sprytnie przenieść te miejsca na zewnątrz (ja to zrobiłem na oko i wiertło chybiło nie więcej niż 5mm). Środkowe czujniki zainstalowałem identycznie jak to widać na zdjęciach kolegi JVC na 4 stronie.
Początkowo z wiązką z przednich czujników planowałem dostać się do środka i pociągnąć na tył jednak zdecydowałem się ułatwić sobie sprawę i pociągnąłem przewody na zewnątrz do tyłu, a tam bezpośredni dostałem się przez zaślepkę do bagażnika. Wiązka w zestawach VALEO jest jak najbardziej przygotowana aby ją poprowadzić spodem.
Kabelek od wyświetlacza umieściłem w podsufitce, praktycznie wystarczy zdjąć uszczelkę i lekko wepchnąć ten cienki przewód.

Podczas testowania działania tylne czujniki zaczęły świrować, okazało się, że podczas produkcji zostały źle nalepione naklejki z oznaczeniami, do których gniazd wpinać kabelki i tak musiałem kabelek E wpiąć do gniazda F i na odwrót i wszystko zaczęło działać jak należy.
pietrekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem