Odp: Gaśnie po odpaleniu, nierówna praca silnika - co jest??
Cytat:
|
W sterowniku EEC-V nieda sie resetowac pamieci...znaczy nie odepniesz aku i sie zresetuje bo sterownik przeżuca pamiec do pamieci trwalej a pozniej jak juz bedzie prad to ja wywołuje. ez sie kiedys z tym zaskoczyłem. Znaczy wiem ze jet tak w common rail ale i w benzynie bedzie zapene to samo na tym sterowniku.
|
I tutaj musze sie zgodzić z kolegą mjprzem aczkolwiek lubie z nim dyskutować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie da sie usunąć "paramterów adaptacyjnych" centarlki wtrys-zapł. za pomocą odłączenia akumulatora da sie je zresetowąć do wartości fabrycznych ale tylko za pomocą kompa niczym innym . Po takim resecie komputer uczy sie samochodu i pobiera wartosci faktyczne czyli nawet lekkie zabrudzenie przepustnicy jest brane pod uwage. Mapa mapą a parametry adaptacyjne swoją drogą.
I takie doświadczenie kiedyś sobie zrobiłem kiedy posiadałem alfe romeo 156 w sumie posiadałem dwie . Samochody(156/147 etc) te miały problem (mają) z falowaniem obrotów na biegu jałowym spowodowane to było odmą która zabrudzała przepustnice przed czyszczeniem obroty 850-890 rpm po czyszczeniu obroty 2300rpm komputer przyjął parametry które miał zapisane w pamięci (po mimo odłączenia aku na czas czyszczenia na dłużej niż 30 min.) przyjął stare wartosci dopiero po podłączeniu kompa resecie obroty wróciły do 850-900 i komp sie zaczął uczyć od nowa gdzieś miąłem printscreena z tego testu ale zapodziałem jak znajde zapodam .
VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216  ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
Ostatnio edytowane przez marcinv530erx ; 11-05-2011 o 21:23
|