View Single Post
Stary 11-05-2011, 22:36   #25
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Gaśnie po odpaleniu, nierówna praca silnika - co jest??

widze ze nierozumiesz podstawowych pojec elektroniki.
mamy do dyspozycji dane analogowe i dane cyfrowe. potencjometrem uzyskujemy dane analogowe a w zaleznosci od napiecia czy jest to 1V czy 2V komputer przerabia to na serie impulsow. w jaki sposób?
..bardzo latwo mozna to wytlumaczyc na przyklad na zasadzie wycieraczek.

Wyobraz sobie ze przekaznikiem wycieraczek steruje kondensator ktory jest rozladowywany za pomoca jakiej rezystancji ktora ustawiamy za pomoca przelacznika wycieraczek.
w zaleznosci jak ustawimy przelacznik to tak szybko bedzie rozladowywany kondensator i tak szybko bedzie przerywal przekaznik. po przerwaniu przekaznika nastepuje naladowanie kondensatora i od nowa cykl sie powtarza.
W taki sposob mozemy np. wielkosc napiecia zamienic na ciag impulsow..ktore juz latwo zamienic na sygnał cyfrowy. z sygnałem cyfrowym oprogramowanie moze zrobic juz co chce.

Od tego momentu wszystko lezy w kwesti programu w jaki sposób bedzie interpretowal aktualne ustawienie przepustnicy.

Cytat:
Napisał tomiscorpio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jeszcze mi uzasadnij na jakies podstawie i w jaki sposob zmienia fabryczna tablice i zaprogramowanie , ze sobie przestawia wartosci jakie do niego wchodza.
Bo skoro ma ustawione gdy bardzo proste urzadze takie jak potencjometr podaje dane napiecie to ten komputer sobie przerabia to w jakis sposob ze 1v to juz nie jest 1v tylko zupelnie nowy wymiar.
Teraz musisz zrozumiec ze fabrycznie zakres tolerancji moze byc znacznie wiekszy od tego jaki komputer sobie pozniej dokladniej dostroi.
Ale fabrycznych wartosci komp nie zmienia...wprowadza sobie nowe wartosci ktore są w pierwszej kolejnosci do wykorzystania przed wartosciami fabrycznymi.
Jesli przepustnica byla ciagle w gornym polozeniu a komputer w ciagu X godzin pracy i w ciagu X uruchomien silnika nie odnotowal minimalnego polozenia przepustnicy a byl zresetowany i musial sie zaprogramowac po swojemu to moglo cos go zaprogramowac na tą delikatnie podniesioną przepustnice.
Cytat:
Napisał kamikadze_DOA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego pisałem, że jest to nielogiczne, ale tak naprawdę było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Objawy były takie, że po odpaleniu zimnego silnika (ale jak było zimno na dworze), musiałem cały czas trzymać go na gazie bo inaczej zaraz by zgasł (dodatkowo silnik był bardzo zamulony i brakowało mocy), ale jak silnik troszkę się rozgrzał (czas i ilość przejechanych metrów była za każdym razem inna) powracał do "normalnej" pracy.
W momencie jak poprawiłem linkę i leżała swobodnie (bez napinania itp) problem zniknął jak ręką odjął Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możecie wierzyć lub nie ale tak było... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moze kolega mial na mysli ze normalna praca to moze i faktycznie byly podniesione obroty choc ja to zrozumialem w ten sposob ze to raczej obroty biegu jałowego a ciekawe ze na zimnum i tak musial gazu dodawac..wiec wszystko z pozorow faktycznie sie kupy nie trzyma skoro pozniej opuscil przepustnice i sie wszystko naprawilo. Ale na to tez jest wytlumaczenie...na zimnym silniku silnik potrzebuje wzbogaconą mieszanke a skoro przepustnica byla lekko uchylona to ciągnół powietrze i elektrozawór biegu jałowego pewnie nawet jak sie zamknął całkiem to i tak nie mogł zapewnic odpowiednio niskiei ilosci powietrza w stosunku do paliwa.

Cytat:
Napisał tomiscorpio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ja nie wykluczam tego z ta linką tylko byly przy tym inne typowe objawy jak podniesione obroty czy cokolwiek. Bo przepustncia to mechaniczne urzadzenie , wiec jak jest otwarte to nagle sobie silnik nie powie , ejj stary przepustnica sie nie domyka czesc powietrza leci w kosmosGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko ze wlasnie kamikadze_DOA nic o tym nie wspominal tylko pisał ze silnik jak byl zimny to gasł a niemowił nic o wyzszych obrotach. Pasowało by aby potwierdził jakie miał faktycznie obroty na ciepłym silniku.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 11-05-2011 o 22:52
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem