View Single Post
Stary 14-05-2011, 00:19   #1
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
Question skrecanie w lewo a...błędy w automatycznej skrzyni biegów

witam ponownie, moich problemów opisywanych w temacie http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=130121
ciag dalszy

po podłaczeniu pod kompa wyszły kolejne 3 błedy, jeden główny i dwa wynikajace z niego :
P0961 główny , P0871,P0701 jako wynikajace-będące następstwem tego głownego.

w aucie został wymieniony olej i filtr w skrzyni-okazało sie przy okazji ze troszke uciekało z pod uszczelki miski olejowej i do tego ogólnie poprzedni właścicel zalał skrzynie złym olejem.

operacja wykonana, do tego wykonano test-start sprzegła w skrzyni wyszło bardzo ok.
jazda testowa i...
auto normalnie ejdzie do przodu i do tyło, płynnie zmienia baiegi,wszytsko ok pod warunkiem..ze jedzie sie prosto ewentualnie skreca w prawo...jesli skrecimy w lewo ...na desce pojawia sie komunikat:usterka skrzyni biegów,auto wchodzi w tryb awaryjny i po podłaczeniu pod kompa-znowu te trzy błedy...

co moze byc powodem tych błedów włąsnie przy skrecaniu w lewo????
i dlaczego tylko w lweo?!

podejrzewalismy z mechanikiem ze moze pod wpływem pracy wspomagania kierownicy-elektrycznego nastepuje spadek napięcia i moze komputer skrzyni wtedy przez ułamek sekundy dostaje zbyt niskie napięcie i stad te błędy,ale...dlaczego gdy krecimy tylko w w lewo???przeciez obciazenie ukłądu elektryczne go jakie generuje pompa sa takie same jak krecimy w lweo jak i prawo...

ponadto stwierdzilismy ze auto przy podłaczaniu klemy plusowej przy wyłaczonych odbiornikach wrecz ja spawa-po pomiarach pobór prądu ok 3A!!!

zagadka to mało powiedziane-przychodzi wam cos do głowy???

bo ja juz po woli głupieje---miałem juz wymien iac kompa od skrzyni ale widze ze chyba nie w tym jest problem-podejrzewam że cos mi kradnie prad przy kreceniu w lewo kierownica i wtdy jest zbyt niskie napiecie i komp od skrzyni wariuje...tylko co?!!

pomocy!!!!

proszę modów o nie przesuwanie tematu do automatów, bo tu duzo wiecej osób go czytnie i mzoe pomoże a swoja droga coś zczuje ze nie skrzynia jest tu winna-ona jest jedynie "ofiara"