View Single Post
Stary 14-05-2011, 12:46   #49
laryz
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Gaśnie po odpaleniu, nierówna praca silnika - co jest??

Mechanik podłączał komputer a jaki program to nie wiem - odczytał mi błędy na zgaszonym i na zapalonym silniku ( jak do tej pory robił to ze 4 razy ale bezpłatnie w ramach wymiany części)

Co się dzieje na PB - odpalam samochód, jeżeli nie ma problemu to obroty wskakują mi na około 1000 obr/min (ssanie) a później się ustalają na drugiej kresce na obrotomierzu i jest ok. A jak jest coś nie tak to silnik wchodzi na obroty 1000 obr/min i nagle schodzi z obrotów do zera jak by nie miał paliwa lub ruszam i dojeżdżam do pierwszych świateł gdzie muszę się zatrzymać i silnik spada z wolnych obrotów do zera i gaśnie. Jeszcze jedno na ssaniu dosyć mocno na zewnątrz samochodu czuć paliwo.

Co do pracy: silnik po odpaleniu pracuje ale nie równiutko i w pewnych momentach dostaje drgawek (pracuje tak jakby przygasał niezauważalnie ale po silniku widać to). Co najfajniejsze na wyższych obrotach nie ma tego. Wystarczy że będzie miał 1100 obr i jest ok

Teraz jak pisałem ostatnio doszło że czy na LPG i na PB zaczyna mi się dławić ale to to już nie wiem co może być. Jadąc 70 km/h chcę przyspieszyć albo utrzymać prędkość a on mi zaczyna słabnąć i dodanie gazu czy odjęcie i dodanie nic nie pomaga ( redukcja biegu i dodanie gazu (wyższe obroty) powoduje bardzo powolne przyspieszanie tak jakby nie miał siły)- A TO MNIE NAJBARDZIEJ IRYTUJE bo z pozostałymi rzeczami można jeździć a z tym to strach gdzieś się dalej wybierać.

Pozdrawiam
laryz jest offline   Odpowiedź z Cytatem