wysoki stan oleju, przecieki
Witam,
Chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych użytkowników silnika 1.4 TDCI. 4 lata temu kupiłem Fiestę z tym silnikiem (auto z 2006 roku) z przebiegiem 40 tys. Od początku obserwowałem bardzo drobny wyciek (pocenie się) oleju w okolicy przepustnicy powietrza. Wystarczyło wytrzeć tak gdzieś raz na 20 tys. i było ok. Przed ostatnią wymianą oleju (powiedzmy w okolicach 90 tys.) troszeczkę więcej tego oleju już tam było, obecnie przy przebiego 108 tys. to już prawdziwy wyciek. Nie potrafię jednak powiedzieć skąd dokładnie ten wyciek - całe złącze elektryczne jest upaprane świeżym olejem, ale też na łączęniu pod opaskami jest go dużo. Na razie oczyściłem wszystko i na nowo zamontowałem przepustnicę, nieco mocniej dociągając te opaski metalowe. Jednocześnie stwierdziłem, że dosyć dużo oleju było w samych przewodach (wiem że te silniki tak mają, ale nie wiem czy jednak to nie było zbyt dużo - na dnie przewodu był 1 mm oleju).
Równocześnie zauważyłem świeży, dosyć mały wyciek spod przewodu dochodzącego do turbiny oraz z takiego wąskiego przewodu z tego właśnie grubego do silnika (to chyba do odmy) - tam nie mam żadnych opasek, wężyk jest tylko na wcisk. Wszędzie w przewodach sporo oleju. Wątpliwości rozwiało sprawdzenie stanu oleju (czemu od tego nie zacząłem?) - było powyżej stanu max jakieś 3-5 mm (na zimnym silniku).
Niestety nie mam zwyczaju sprawdzania stanu oleju po jego wymianie ani nawet zbyt częstego zaglądania pod maskę, dlatego nie wiem czy go przybyło, czy było go wlanego za dużo (wymiana - 8 tys. temu).
Oczywiście wymiana oleju - to zrobię w bieżącym tygodniu, ale pytanie co taki wysoki stan oleju mógł spowodować, lub też czego ewentualnie może być skutkiem (o ile nie przelania przy wymianie) - ten silnik nie ma oczywiście DPF'a. Czy jechać do mechanika, czy na razie tylko obserwować?
Co do pracy silnika to generalnie pracuje bez zmian, słychać takie miarowe stukanie (głuche, niemetaliczne) przy wolnych obrotach tak gdzieś 3 razy na sekundę, przy wyższych obrotach taki sam dźwięk adekwatnie do prędkości obrotowej, ale raczej tak było od zawsze. Po odkręceniu korka oleju bucha powietrze, ale nie czuć spalin.
|