Odp: Sterowanie turbiną 1.6 109KM, błąd P0234, P0299
Dobra, to teraz na temat, czyli jak sprawdzić sterowanie turbiny.
Ja robiłem tak:
1. Podnosimy maskę i szukamy sztangi, wajchy, zwał jak zwal wychodzącej z turbiny i połączonej z gruchą pod turbiną (taka mała beczka, do której dochodzi wężyk gumowy)
2. Naciskamy śrubokrętem. Jeżeli się ugina w dół, to znaczy, że nie jest zatarte i nie jest źle. Sprawdzamy, czy po odpaleniu silnika sztanga wędruje w dół. Przechodzimy do punktu 4
3. Jeżeli się nie ugina, to ściągamy wężyk podciśnienia z gruchy. Jeżeli teraz wyskoczy do góry, to znaczy, że elektrozawór jest napewno do bani jak u mnie i wciąga sztangę i w takim położeniu się blokuje. Jeżeli pomimo zdjęcia wężyka sztanga nie wystrzeli do góry, to znaczy, że coś się zatarło. Albo grucha albo wewnątrz turbiny.
4. Sprawdzenie gruchy. Trzeba mieć specjalną pompkę, którą nie pompujemy ciśnienie, tylko wyciągamy powietrze robiąć podciśnienie. Zapodajemy ciśnienie 65kPa i patrzymy czy sztanga zmieniła położenie o 9-11mm. Jeżeli tak to jest orajt. Ja tego nie robiłem, bo niemam takiej pompki
5. Sprawdzenie przewodu sterującego turbiną. Często ten przewód, wężyk się zatyka lub jest nie szczelny. Odpinamy go przy turbinie oraz przy elektrozaworze (jest po lewej stronie z tyłu silnika na dole, trzeba od dołu ściągnać osłonę silnika).
- dmuchamy do niego lub pompujemy pompką sprawdzając czy jest drożny
- zatykamy go z jednej strony. Z drugiej pompujemy powietrze i sprawdzamy czy trzyma ciśnienie.
Jeszcze sprawdzenie samej turbiny. Ściągamy przewód od filtra powietrza. Próbujemy obrócić wirniki w prawo. Powienien się obracać bez problemu i oporów. Sprawdzić, czy łopatki nie są uszkodzone. Delikatny luz na wirniku jest rzeczą normalną i taki ma być.
Tyle ja umiem sprawdzić. Pewnie można jakoś sprawdzić ten elektrozawór również, nie tylko patrząc czy wciąga sztangę i blokuje, jednak ja nie umiem.
Jeszcze jedna wskazówka. Kolega z forum podpowiedział mi, iż on miał problem z spadkiem mocy w upały i okazało się, że winna była grucha. Membrana w środku miała dziurkę, która powiększała się na upałach i stąd był problem. Podobno w Łodzi wymienili mu gruchę bez wyciągania turbo! i pięknie teraz foka śmiga.