Temat: [Mondeo 2007-2014] kończy się sprzęgło
View Single Post
Stary 25-05-2011, 11:26   #72
dwzx
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: kończy się sprzęgło

Patrząc na moją wymianę sprzęgła już po całej sprawie, po opadnięciu nerwów napiszę tak: w tej chwili mam 85tys. najechane i odpukać wszystko jest dobrze i mam nadzieję, ze tak pozostanie. Po całej sprawie rozmawiałem z kolegą - ma co prawda berlingo z dizlem i problem taki sam. Sprzęgło zaczęło się poślizgiwać na wysokich biegach przy ok50 tys. On to olał, jeździ do tej pory i ma już 130 tys. Czy wymieniać czy nie to już sprawa właściciela. Ja osobiście nie potrafiłem zaakceptować takiej usterki. Auto ma być sprawne i już a nie , że przy wyprzedzaniu będę się zastanawiał czy mi sprzęgło nie zacznie poszczać. Co do samej wymiany wiem, że teraz nie zrobił bym tego w aso tylko sam kupił części (taniej) i wymienił w normalnym warsztacie w tym się specjalizującym (taniej) i zaoszczędził bym sobie nerwów jak panowie z aso pokazywali mi jak głęboko w dupie mnie mają (nerwy bezcenne). Dodam ,ze cała imprezka wymiany w aso wyniosła mnie 4050zł. Co do ślizgania się w wyniku zapowietrzenia i płynu w układzie to nie łudźcie się - nie tego wina. Jak się ślizga to sprzęgło nie daje rady i samo się nie naprawie, samo nie minie. Najwyraźniej słabej jakości docisk, który za słabo dociska a pewnie tarcza mogła by być lepiej wykonana. Ale tak to jest jak księgowi budują auta.
dwzx jest offline   Odpowiedź z Cytatem