Klimatyzacja - z każdej kratki inna temperatura ?
Pacjent to Mondeo MKIII 2.0 Pb kombi Ghia, klimatronik.
Mam taki problem z klimą.
Z kratek nawiewów leci powietrze o różnej temperaturze. Po stronie kierowcy leci powietrze jak by schładzane bardzo słabo. Przy czym z kratki lewej leci chłodniejsze a z prawej cieplejsze. Natomiast na pasażera z lewej kratki leci zimne a z prawej cieplejsze ale chłodne. Oczywiście na kratkach środkowych różnicę czuć najbardziej i ewidentnie z lewej środkowej leci ciepłe a z prawej środkowej zimne. Co prawda w tym roku klimy nie nabijałem ale skoro z jednej kratki leci zimne więc chyba jest ok.
Robiłem autotest klimy i było wszystko ok, tzn. nie wywaliło żadnego błędu.
Byłem z multimetrem dokładnie sprawdzić temperaturę i tak :
od strony kierowcy od lewej kratki:
30 nawiew przy lewej szybie (taka sama od lewej do prawej), dalej 34-30 środek lewy (temp od lewej do prawej strony kratki), 26-20 środek prawy (temp od lewej do prawej strony kratki), 26 nawiew przy prawej szybie (taka sama od lewej do prawej)
filtr kabinowy ok
temperatura w najzimniejszym nawiewie jak pozamykałem wszystkie inne: 30
temperatura w środku na wysokości podsufitki 33
temperatura czujnika na podszybiu 32
ustawienia na Low, czyli maks wydajność, auto odpalone, po zjechaniu z miasta
Na Gruponie trafiła się oferta za nabicie z odgrzybianiem za 59 zł zamiast za 200 zł to klima będzie niebawem nabita, tylko czy to rozwiąże problem że z każdego nawiewu leci inna temperatura ?
Pomóżcie proszę bo przy tych upałach można się zagotować, raz że od temperatury, dwa z nerwów że jest klima tylko co z tego.
|