View Single Post
Stary 03-06-2011, 17:25   #44
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: co powiecie na takie felgi??

A tu znane mi skądś auto na felgach Ronal R44 o rozmiarze 6,5Jx16 (o cal szersze od standardowych - dostępne w Polsce u dealera Ronala) plus bardzo dobre opony Goodyear Cargo Marathon 225/60R16 101/99 H C.
Jednak co klasa to klasa - poprzednio miałem Barumy (klasa budżetowa), a te Goodyeary to klasa premium - to się czuje od razu po pierwszych metrach. Są męciutkie, cichutkie, ale auto chodzi w zakręcie jak żyleta. Na Barumach wystartować z ciągłym piskiem - nie było problemu (łatwy szpan). Na tych - ledwo co popiskują - są jak przyklejone... Różnica w jeździe jest tak duża, że prawie nie poznaję auta - wszystkie drobne ale szybkie nierówności wybiera mięciutko z głuchym odgłosem - bez tak uciążliwych przedtem wstrząsów całej budy. Można powiedzieć: tamte stare się toczyły - te nowe niosą. Inne opony - inne auto...
Wyprodukowane są w Niemczech.
Ale Barumy - oprócz prawie o połowę niższej ceny - miały jeszcze jedną zaletę: duży przebieg. Zrobiłem na nich 80.000 i jeszcze jest bieżnik spokojnie na 20-30.000km. Nawet trochę szkoda ich wyrzucać... Wadą było trzymanie na mokrym - kiepściutkie...
----------------------------------------------
Dopisane po ok. miesiącu jazdy (14.07.2011)
Podtrzymuję to co napisałem o nowych oponach, ale: zużycie paliwa wzrosło nawet o 1l na 100 km, szybkość maksymalna spadła o ok. 8 km/godz. Coś za coś - ale ponieważ jeżdżę tym autem obecnie tylko półzawodowo (ok. 35-40.000 km/rok), to nie żałuję tych zwiększonych kosztów. Przyjemność z jazdy mi to rekompensuje. Jednak w przypadku eksploatacji takiego auta zawodowo w długich trasach - uważam zakładanie tak szerokich opon za całkowicie nieuzasadnione...
----------------------------------------------
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Porównanie poprzednich i nowych. Stare oryginalne fele bardzo mi się podobały - ale są wąskie... Będą na zimę... Obydwie felgi bardzo wygodne w utrzymaniu w czystości - łatwo się je myje, nie mają zakamarków gdzie zbiera się gorący pył z klocków hamulcowych. Ronale mocuje się na standardowe fordowskie nakrętki M14x2 z płaska podkładką. Nakrętki w wersji z chromowanym kapturkiem niestety dostępne są tylko w ASO w cenie... 40 zł/szt.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. (chromowane nakrętki M12 na Allegro są po 5 zł...). Czyli za kpl 20 szt nakrętek trzeba zapłacić prawie tyle co za dwie felgi alu. Chyba ktoś trochę przesadził...

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 14-07-2011 o 19:22
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem