Temat: [Mondeo 2000-2007] Wymiana łożyska w tylnym kole
View Single Post
Stary 05-06-2011, 14:55   #120
kiri
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Wymiana lozysk tyl

Cytat:
Napisał szymm2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety poległem, tarcze z zaciskami ładnie zeszły, ale nie mogłem odkręcić śrub od piasty, śruby psikałem płynem do zapieczonych śrub, brak mi pomysłów co dalej. Nie chce ich rozwiercać, gadałem z mechanikami w ABSCAR i tam biorą 100 zł za stronę, chyba im oddam samochód do roboty
Ale gniazda torx'ów poobjeżdżały czy tylko mocno trzymają? Te śruby są na kleju, teraz wystarczy lekko je pobić żeby klej popękał, dobry torx nasadkowy 1/2 cala (żeby nie rozwalić gniazd w śrubach), klucz (nie grzechotka) i ok półmetrowy kawał rury do nałożenia na klucz. Jedyne czego potrzebujesz to przyłożenie siły żeby klej puścił, później to już bułka z masłem.
Jest jeszcze inna metoda - ustawiasz klucz, i dźwigasz jego koniec lewarkiem. Partyzantka, ale zadziała gdy potrzeba dużej siły tylko na początku.
Grunt to dobry torx, bo jak rozwalisz gniazda torx'ów to przerąbane, bo tam nawet miejsca nie ma żeby coś kombinować.
kiri jest offline   Odpowiedź z Cytatem