View Single Post
Stary 06-06-2011, 08:32   #234
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Uszkodzone "przepustniczki" w kolektorze ssącym silnika 2.0 Duratec.

Cytat:
Napisał surow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jaka to cewka bo kompletnie sie na tym nie znam. Da sie ja jakos sprawdzic czy trzeba wymienic na pale? Masz moze numer czesci? pomoglo by mi to w jej zamowieniu.
Pret tez chyba od Ciebie odkupie bo za klapki i tak juz wybulilem a zeby sie dobrac do krokowca i tak chyba trzeba rozebrac kolektor? czy moze nie?
Najpierw zacznij od czyszczenia krokowca, jak to nie pomoże sprawdź czy (u mnie były takie objawy):
- nie masz problemów z odpalaniem, raz na jakiś czas trzeba kilka razy kręcić rozrusznikiem i dodawać gazu;
- na wolnych obrotach silnik podszarpuje (na obrotomierzu może to być niewidoczne) i kabina wpada w drgania co 1-2s;
- podczas przyspieszania dławi się, jakby przerywał, musisz częściej redukować biegi, odpuścić gaz, żeby auto jechało (podczas jazdy z równomierną prędkością może wogóle nie szarpać, jak by było OK);
- po czyszczeniu świec i sprawdzeniu odstępu elektrod jest jakby poprawa.

Ja wszystkie powyżej objawy przerobiłem. Dodam, że wcześniej miałem wymienione świecie + kable i jakiś czas było ok, później padła mi ta cewka:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Cewka...FO-19788-/1121 i nie dało się wogóle jeździć, nie mogłem liczyć na auto w sensie potrzeby np. nagłego przyspieszenia.
Teraz mam, tą:
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Cewka...esta-FORD/2421
Do tej drugiej potrzebne są 3 razy dłuższe śruby w stosunku do fabrycznej cewki.
Jak coś nie reklamuję sklepu, podaję przykładyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na tej drugiej przeleciałem jak wspomniałem ponad 3500km.
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem