Temat: [Mondeo 2000-2007] Falowanie obrotów - może coś pomogę
View Single Post
Stary 07-06-2011, 08:53   #23
lukasz_853
ford::amateur

Model: Mondeo II
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: [mk1] [mk2] [mk3] Falowanie obrotów - może coś pomogę

Witam wszystkich forumowiczów,

ostatnio borykam się z problem falowania obrotów na gazie (bardzo często) oraz sporadycznie na benzynie. Problem z trzymaniem obrotów już dawno mi przeszkadzał ale jakoś dawałem radę tłumacząc sobie że "z gazem tak już jest". Ale to co się dzieje ostatnio to już przegięcie, po prostu jazda samochodem stała się udręką. Objawy są identyczne jak opisali inni forumowicze. Przydarza mi się wszytko, począwszy od falowania po gaśnięcie (w korkach, przy parkowaniu bądź też jeździe na luzie).
Ostatnio wymieniłem; świece, przepustnica i krokówka została przeczyszczona, akumulator oraz układ wydechowy (bo się już prosił) ... ale nic nie pomogło. Co ciekawe zauważyłem że spory wpływ na falowanie obrotów ma temperatura zewnętrzna, tzn jak teraz zrobiło się ciepło i na zewnątrz jest powyżej 24 stopni C to obroty strasznie szaleją góra dół, a jak tem. powietrza nie przekracza 20 stopni to jest już znośnie. Falowanie nie jest takie gwałtowanie no i nie gaśnie silnik ... nie wiem dlaczego tak jest, może coś poradzicie.

pozdrawiam
lukasz_853 jest offline   Odpowiedź z Cytatem