View Single Post
Stary 07-06-2011, 22:50   #9
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: [C-MAX] Dymienie i utrata mocy w 1,6tdci

Cytat:
Napisał pkondratiuk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymontowalem dzisiaj to ustrojstwo, przeczyscilem zgodnie z radami znalezionymi tutaj. Po zmontowaniu calosci okazalo sie ze w zasadzie nic sie nie poprawilo, ale.... zauwazylem dzisiaj cos dziwnego. W przewodzie laczacym turbine z przeplywomierzem spostrzeglem cienki film olejowy. Co wiecej, tydzien czy dwa tygodnie temu wymienialem filtr powietrza, ktory juz zdolal sie zabrudzic, ewidentnie olejem. Nie przypuszczam jednak by taka sytuacja byla w porzadku, bo moze sam przeplywomierz jest w porzadku, tyle ze olej szybko brudzacy 'preciki' przeplywomierza zaburza prace, czy tez moze jest jednak to bezposrednia wina przeplywomierza.....?!
Jaki masz poziom oleju? Tam są chyba dwa nacięcia w środku bagnetu, raczej nie powinno być więcej niż trochę ponad górne nacięcie. Jak będziesz miał więcej, to ci to wszystko przepchnie przez odmę do turbiny i na filtr powietrza. Zdejmij sobie cały ten łącznik odma, turbina, przepływomierz i wyczyść dokładnie z tego co tam jest. Jeśli tego nie zrobiłeś wcześniej, to wcale się nie dziwię, że się szybko zabrudziło znowu.
Jeżeli mówisz, że po odpięciu przepływomierza samochód Ci lepiej chodzi niż z nim, to ewidentnie jest coś nie tak z nim. Nie wiem czy czyszczenie się na cokolwiek zda tutaj.
Mi się raz zdarzyło zapomnieć wpiąć MAP sensor i kontrolka się nie zapaliła, ale 3000obr max i jakby mi czołg z tyłu uwiązali tak się zbierał, ale to inny czujnik.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem