Temat: [Focus 2004-2008] Gdzie jest odpływ skroplin z klimy?
View Single Post
Stary 08-06-2011, 23:14   #32
ford_user
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Gdzie jest odpływ skroplin z klimy?

Witam

Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami po własnoręcznym odgrzybianiu klimy. Otóż postanowiłem sam odgrzybić klimatyzację środkiem grzybobójczym w sprayu i już teraz wiem dlaczego nie odpływały mi skropliny, skąd nieprzyjemny zapach po uruchomieniu klimy i dlaczego własciwie było tyle grzyba. Wyjąłem filtr kabinowy, łatwo nie było, bo wiadomo, że trzeba nieźle się nagimnastykować. I co się okazało, był odwrotnie założony, to znaczy strzałka na filtrze była w przeciwną stronę niż kierunek przepływu powietrza. Nie byłoby to aż tak istotne, bo teoretycznie filtr przepuszcza dobrze powietrze w dwie strony, da się go tak załozyć, ale akurat filtr w focusie jest tak zrobiony, że jak się go założy odwrotnie to przylega ściśle do parownika klimy, a absolutnie nie powinien. Parownik w focusie znajduje się tuż za filtrem. Dlatego skropliny, które pojawiały się u mnie na parownku zamiast spływać do rynienki na dole od razu wsiąkały w filtr. Filtr po wyciągnięciu oczywiście był pokryty takim szarobrunatnym nalotem i był całkowicie zagrzybiony. Nie mam tu na myśli dodatku węgla aktywnego, który też zabarwia filtr na czarno, to był typowy nalot grzyba, podobny jak np w wilgotnych łazienkach. To samo było na parowniku, więc na tyle ile udało mi się włozyć rękę to wyczyściłem parownik. Później kilka razy spsikałem środkiem odgrzybiającym
Dodam, że filtr kabinowy poprzednio był wymianiany w ASO, a może nawet tego mi w ogóle nie zrobili, licząc że i tak w żaden sposób nie sprawdzę. Więc nie wiem ile czasu właściwie jeździłem z źle założonym filtrem.
Dlatego uczulam wszystkich, żeby wymieniac filtr samodzielnie (albo patrzeć mechanikowi na ręce) i sprawdzać sposób założenia filtra. Obecnie nowy filtr, który zakładałem był z Filtrona (też z domieszką węgla aktywnego, moim zdaniem równie dobry jak oryginał) i tez miał strzałkę. Generalnie własciwy filtr do focusa jest tak zrobiony, że ma niesymetrycznie ustawioną harmonijkę papierową względem dolnej i górnej krawędzi. Prawidłowo założony pozostawia odpowiednią wolną przestrzeń do parownika. Skropliny nie mają wówczas prawa wsiąkać w filtr.
Teraz mam w końcu spokój z klimą, żadnego smrodku, dobrze też dmucha. Mam nadzieję, że na dłużej.
ford_user jest offline   Odpowiedź z Cytatem