View Single Post
Stary 10-06-2011, 09:55   #23
m-cin
ford::advanced

Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: egr, zaślepiony. prymitywnie,ale jaki efekt!!!

Cytat:
Napisał piotrh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po drugie, wg. mnie bzdurą jest argument p.t. uboga mieszanka lub zbyt niska temperatura spalania.
Ej, no - jaka niska temperatura spalania? Uboga mieszanka = wyższa temperatura spalania. Potrafi w skrajnym przypadku dziurę w tłoku wypalić, widziałem na własne oczy...

Cytat:
Napisał piotrh Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jeżeli chodzi o niską temperaturę spalania, to czegoś tu nie rozumiem!!! to po jasną cholerę pakuję się intercooler-y? no właśnie po to aby obnizyć temperatuę powietrza doładowanego (dla zwiększenia efektu spalania) CHYBA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zwiększenie efektu spalania? Może jednak zmiana ciężaru właściwego powietrza, a co za tym idzie zwiększenie efektu doładowania.

Cytat:
uboga mieszanka?......... hmmmmmmmmm, ale wszyscy mamy sondy lambda, która mierzy zawartośc co2 w spalinach i dostosowuję odpowiednią mieszankę........
Tak, tylko komputer sterujący silnikiem dobierając skład mieszanki bierze pod uwagę również recyrkulację spalin, którą ty wyciąłeś.

Ale mówiąc szczerze wpływ jest zapewne niewielki, zależało mi jedynie na tym, żeby spojrzeć na sprawę z szerszej perspektywy i uświadomić sobie ewentualne konsekwencje zaślepienia EGR. Nie twierdzę przecież, że ci ta akcja silnik rozwali w 1000km... Za to ty od razu z grubej rury dałeś, że bzdura itd... Nieładnie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
powyższy tekst jest moim przemyśleniem, więc proszę o nie komentowanie w sposób negatywny tego posta, oraz proszę o ewentulane wypowiedzi fachowców co o tym sądzą.
A mogą niefachowcy? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
p.s. gość w serwisie (mistrz serwisu ) powiedział cichaczem,że egr do zło dla silnika.................
Pełna zgoda. Już to badziewie raz w mondeo czyściłem. A potem ręce przez kilka dni...

Pozdrawiam
m-cin
m-cin jest offline   Odpowiedź z Cytatem