Cytat:
|
Komputer jesli zgubi sygnal to oblicza temp. i w tym momencie spowoduje ze zamiast temperatura opadac to bedzie rosla.. dziwne ale prawdziwe...
|
Dlatego, że zacząłeś to odpiszę: Nie bardzo wiem, co znaczy słowo "zgubi" i znaczy "oblicza" temperaturę. Myślę, że łatwo to można sprawdzić odłączając czujnik. Zrobię takie study w wolnym czasie, bo nie ma sensu polemizować nad tym.
Co do kolegi problemu: proponuję zmienić czujnik. Szybka piłka nie taka znowu kosztowna, można zrobić samemu, a dużo odpowie. Szwagier ostatnio miał problem w Octave i temparatura też świrowała...tylko w drugim kierunku opad wskazówy. Dziwne było to, że działo się to błyskawicznie, zatem nawet otwarty termostat nie wychłodziłby tak silnika w 3 migi. Wymieniliśmy czujnik (15 minut) i jest OK. To moja sugestia w temacie.
Ewentualnie dodatkowo możesz sprawdzić, czy w tym momence węże od chłodnicy robią się chłodniejsze, a jak temperatura spada to czy się grzeją. Czujnik jest w bloku, zatem jeżeli termostat świruje, to się zamyka, wtedy masz krótki obieg i temperatura wody w bloku będzie rosła, a na chłodnicy spadała. Ponieważ ląduje, aż na czerwonym polu powinno to się dać wykryć macaniem.