Cytat:
|
moje przmyśłenia dot. zaślepienia egr.................
po pierwsze, zgadza się, środowisko bardziej zanieczyszczam, ale mogę to uzasadnić brakiem reakcji serwisu na objaw cholernego dymienia a pozatym bardziej zanieczyścił środowisko pajac z serwisu, który gazował samochodem na postoju przez 10min, przez 4 wizyty w serwisie, czyli w sumie bez sensu rurował 40min...........................
|
Myślę, że to kwestia twojego sumienia. Silnik z zaślepionym EGR na pewno nie spełnia założonej przez producenta normy EURO i truje twoje otoczenie bardziej.
Cytat:
po drugie, wg. mnie bzdurą jest argument p.t. uboga mieszanka lub zbyt niska temperatura spalania. to wszystko kolejny blef ufoludków z ochrony środowiska (podobnie jak złodzieje z rafinerii naftowych, którzy twierdzą że jazda z instalacją gazową skraca żywotność silnika. znajdźcie chociać jednego taksówkarza który twierdzi że gaz uszkadza jego silnik, mój brat w audi A4 na gazie zrobił juz 240 tyś km. i co ?)
jeżeli chodzi o niską temperaturę spalania, to czegoś tu nie rozumiem!!! to po jasną cholerę pakuję się intercooler-y? no właśnie po to aby obnizyć temperatuę powietrza doładowanego (dla zwiększenia efektu spalania) CHYBA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
uboga mieszanka?......... hmmmmmmmmm, ale wszyscy mamy sondy lambda, która mierzy zawartośc co2 w spalinach i dostosowuję odpowiednią mieszankę........
powyższy tekst jest moim przemyśleniem, więc proszę o nie komentowanie w sposób negatywny tego posta, oraz proszę o ewentulane wypowiedzi fachowców co o tym sądzą.
p.s. gość w serwisie (mistrz serwisu ) powiedział cichaczem,że egr do zło dla silnika.................
[...]
|
EGR w silniku wysokoprężnym to zło (nie tak jak w przypadku silników benzynowych gdzie pomaga). Obniża wydajność i powoduje szybsze zużycie przy dużych obciążeniach. Poza tym powoduje wydzielanie się większej ilości cząstek stałych (dlatego DPF). EGR w dieslu to głównie ekologia !
BTW. Intercooler jest po to żeby do komory spalania wepchnąć jeszcze więcej powietrza.