Temat: [Focus 2004-2008] Zawieszenie tył - wycena...
View Single Post
Stary 17-06-2011, 18:25   #64
MarekWu
ford::average

Model: VW Passat B6, Fiesta
Silnik: 2.0 TDI DSG; 1,25 Zetec 16v
Rocznik: 2006; 1997
Domyślnie Odp: Zawieszenie tył - wycena... ZAŁAMANY

Witam, jestem świeżo przećwiczony w tym temacie, naprawiałem tylne zawieszenie w Focusie MK1. Po częściach zamiennych widzę że może różnić się jedynie drążkiem stabilizatora i jego łącznikami, ale chyba nie.
Ale do rzeczy.
Części które masz do wymiany to tuleje wahaczy wzdłużnych widoczne na zdjęciach które się rozwulkanizowują z powodu korozji. Zawieszenie nie stuka ale później wachacz wzdłużny może latać po tym mocowaniu jak chce. Ale... żeby nie było tak pięknie i że zawsze z górki - te wahacze wzdłużne trzeba wymontować żeby na prasie wycisnąć stare tulejki i wcisnąć nowe.
Ceny które ci przedstawiono są dla jeleni. Problemem w tym samochodzie jest to że woda z tylnych kół z solą w zimę leje się po śrubach i tulejkach przy tych wahaczach i może być problem z rozkręceniem tego zawieszenia. Śruby zerdzewieją i zespolą się ze stalowymi przelotkami w tulejkach gumowych tak że przy próbie odkręcenia siłowego tulejki obrócą się w wahaczach poprzecznych i głównym. Pozostanie więc wymontowanie całego zawieszenia z sankami i użycie szlifierki kątowej żeby porozcinać śruby -tak było w moim przypadku. U ciebie samochód jest młodszy (mniejszy stopień korozji) więc powinno pójść w miarę gładko.

Jeżeli będziesz miał trochę szczęścia i wszystko uda się rozkręcić temat opędzisz za:
- 2 tuleje wahacza Lemfoeder 47,50 zł = 95 zł + koszt przesyłki w sumie ok. 110 zł
- trochę płynu hamulcowego przy składaniu hamulców.
- robocizna której ja nie liczę
- potrzebne 2 lewarki hydrauliczny i śrubowy, 2 podstawki pod samochód -kobyłki ( choćby pustaki, deseczki)
- dostęp do warsztatowej prasy hydraulicznej (chińska za 300 zł), narzędzia, klucze
- jedna wolna sobota

Powiem Ci na moim przykładzie. Focus I 99 rok, 86 tys km, garażowany. przy rozkręcaniu potrzebna jest zaj.bista nasadka 15mm 6-kątna (ja używam SATA z wieczną gwarancją rozwali się idę wymieniają mi na nową jak w Amerykańskim Craftsmanie) klucz L 1/2 cala przedłużka i rurka ok. 60 cm. Do wahacza głównego klucze 19 i 18 oczkowo-płaskie (śruby z krzywkami którymi reguluje się geometrie tylnej zawiechy warto na nie uważać bo 1 sztuka 43 zł). Jeżeli przyjdzie Ci ciąć śruby to musisz wymieniać te tulejki w której Ci utkwią resztki śruby. Przy wyciskaniu tulejek z wahaczy dolnych i głównych dochodzi do roztłoczenia otworów w tym wahaczu bo tulejka jest napuchnięta od rdzy i rozpych otwór. który trzeba później sklepać lub ścisnąć dorobionym tłocznikiem. Śruby nowe po ok 6 zł do wachacza głównego jest o 1cm dłuższa, nowe nakrętki samokątrujące po 3,80 które trzeba punktowo przyspawać do wachacza tak jak oryginalnie. Mój samochód stał na kobyłkach 10 dni, najpierw rozebrałem zamówiłem części, i montaż. Moje koszty były wyższe bo wymieniałem wszystkie tulejki od strony kół i w wahaczu głównym od osi pojazdu, łączniki stabilizatora, szczęki, cylinderki, toczenie bębnów, geometria zawieszenia itp.

I jeszcze terminologi wg. Forda.
- wahacz wzdłużny -wzdłuż samochodu ten do którego przekręcone jest mocowanie koła
- wahacz główny - dolny w którym siedzi sprężyna zawieszenia
- wahacz poprzeczny górny -taki łuczek z rury z 2 tulejkami
- wahacz poprzeczny dolny - taka wytłoczka z blachy z 2 tulejkami
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 291365.jpg (27.8 KB, 74 wyświetleń)