Temat: [Focus 2004-2008] Usterka silnika co i jak ?
View Single Post
Stary 18-06-2011, 07:30   #22
Seweryn
ford::advanced

Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 TDCi 90 kM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Usterka silnika i reszta usterek

Wiesz, trochę nie chce mi się wierzyć, że wtryskom odbija okresowo bez ładu składu. Znaczy, że auto jeździ bezproblemowo a sporadycznie potrafi szarpnąć a w skarajnym przypadku całkiem odcina paliwo i silnik gaśnie. Zaznaczam, że to są incydenty. Może być tak, że uszkodzony wtrysk działa idealnie, potem nagle zaczyna nawalać a potem znowu działa idealnie??? Oprócz objawów szarpania i gaśnięcia nie ma przy tej okazji dymienia na jakikolwiek kolor ani nic. Fachowiec(nawiasem nie bardzo mu ufam) ponadto twierdzi że wyszedł "błąd P0087 - parametr za wysoki" co według niego oznacza za wysokie ciśnienie na listwie i też tak jak Ty sugerowałeś wcześniej, podejrzewał regulator lub czujnik ciśnienia. Tyle tylko, że twierdził, że czujnik trzeba wymienić z całą listwą i dlatego nie zdecydowałem się na naprawę u niego - cena była trochę zaporowa. Na razie focus jeździ bardzo dobrze - czekam na jego ruch, bo gość pokasował błędy i musi wystąpić problem żeby go od nowa diagnozować - od tygodnia auto jeździ jak powiedziałem, bezproblemowo. Gdyby ten błąd oznaczał faktycznie za niskie ciśnienie to czy nie mogłoby to wsakzywać również na filtr paliwa ??? Przejechałem na nim dopiero z 8 tyś. km ale to chyba najtańsze co możan by wymienić, więc może od tego zacząć ??? Jak myślisz kolego ???