Odp: Czujniki parkowania (cofania) - jakie wybrać?
Założyłem czujniki z przodu.. porobiłem troszkę zdjęć...
Dobrze, że ktoś napisał, że trzeba zdjąć lampy. Od razu mówię, że najlepiej zacząć od czujnika skrajnego po stronie pasażera (zrobić otworek od wewnątrz malutką wiertarką lub ręcznie wiertełkiem), potem można odmierzyć gdzie powinna się znajdować dziurka po stronie kierowcy za pomocą centymetra i odniesienia do reflektora np.
Musiałem podłączyć odwrotnie czujniki, żeby przeprowadzić kabel do konsoli pod schowkiem. Dzięki temu mogłem wykorzystać gumową przelotkę w której nawierciłem dziurkę przez którą przełożyłem kable z czujników. Do czujników środkowych chyba wystarczy tylko odkręcić górną klapkę.. ja niepotrzebnie odkręciłem spodnią pokrywę.. ale wykorzystałem to i od dołu podczepiałem wiązkę kabli tak aby była jak najdalej od chłodnicy.
Kabelki podłączyłem pod centralkę, którą umieściłem pod schowkiem i przetestowałem (schowek wykręcałem). Wszystko działa.
Teraz żeby całość wykończyć muszę znaleźć sygnały: stacyjka (już mam), +12, masa, klakson, awaryjne/kierunkowskazy, wsteczny..
Nie chce ciągnąć sygnałów od elementów wykonawczych a nie wiem gdzie są w miejscu pod konsolą więc chyba wesprę się jakimś fachowcem..
A może ktoś z was wie gdzie tego szukać?
|