Temat: [S-MAX 2006-2015] 2.2 duratorqe czy 2.0 duratorqe 163 km?
View Single Post
Stary 20-06-2011, 11:46   #7
Med
ford::beginner

Model: w planach
Silnik: w planach
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 2.2 duratorqe czy 2.0 duratorqe 163 km?

To ponięka racja, może ktos auto zajechał niedabjąc o olej i szanowanie silnika.
Zawór egr sugeruje słaby lub nieodpowiedni olej, może wymiany nie takie jak trzeba czy jazde non stop w butem w podłodze.

Miałem audi a4 2,5 tdi, pięknie, wydałem 12 tyś do napraw przez rok... Miało 137 tys jak kupiłem, sadze miało +100 tyś minimalnie. To silnik w "białych rękawiczkach" i ja o niego dbałem, natomiast poprzednich 2 właścicieli nie i to spowodowało, że zmianiałem po kolei: dwumas,sprzegło,docisk + pompa paliwa + doszczelnianie intercoolerów + wymiana turbo...potem sprzedałem.

Mam teraz forestera 2.0 diesel boxer na jaki czai się mój teść, zobaczymy jaka podejmie decyzję, dla mnie przy 2 dzieci i wypadach weekendowych brakuje przestrzeni w tym aucie + paru innych kwestii jakie nie sa tematem tego wątku.

Sądzę odpowiedni olej i jego wymiany, traktowanie diesla jak należy potrafi znacząco wydłużyć jego żywotność, a to czy maja te silniki maja jakieś problemy to 2 sprawa dlatego Was pytam jak sprawują się od nowości, czy są jakieś powtarzalne usterki, akcje serwisowe?

S-max mi się podoba wizualnie, jakość wykonania jest lepsza od forestera bez porównania, ma tez dynamiczniejsze silniki i oferuje mi przestrzeń jaką potrzebuję. Więc to na razie typ nr 1 na ewentualną zmienię.
Med jest offline   Odpowiedź z Cytatem