Temat: [Mondeo 2000-2007] Rozrusznik nie kręci - cyka
View Single Post
Stary 20-06-2011, 20:48   #4
1zbyszek
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130 kucy
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Rozrusznik nie kręci - cyka

Cytat:
Napisał karimat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Po weekendzie nie mogę uruchomić auta. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko "cykanie" - i rozrusznik nie kręci. Wcześniej nie było kłopotów. Próbowałem drugim kluczykiem i jest tak samo.

Cała elektronika w aucie działa normalnie - radio, klakson, nawiewy etc.

Czy takie są objawy wyładowanego na maxa akumulatora ? Spotkał się ktoś z czymś takim ? Jutro będę próbował odpalić na kable - ale może lepiej przygotować się na coś innego i od razu lawetę zamawiać...

Mondeo 2004 - 2.0 Benzyna

Z góry dziękuje za pomoc!

Pozdrawiam,
Karimat
Prawdopodobnie rozładowany aku. Miałem podobnie. Też myślałem że aku padło i kupiłem nowy. Auto stało cztery dni i to samo, czyli wymiana akumulatora była niepotrzebna.
Pojechałem do elektryka a on tylko zbadał jaki jest pobierany prąd bez załączonego zapłonu (czyli bez kluczyków w stacyjce ) i okazało się że prąd pobierany to 0,23A a powinno byś około 0,05 do 0,08 Było zwarcie w tylnej klapie (kombi) na zamku.
Wyjął jakiś przekaźnik z za małego schowka (koło lewej nogi kierowcy) i zmostkował.
Jest dobrze ale bagażnik otwieram tylko przyciskiem na kluczyku albo przyciskiem na konsoli.
Naprawa była doraźna i szybka bo zależało mi na czasie. Zamek będę rozbierał jak będę miał czas.
Jeżeli to aku to na kable odpalisz na 100%
Jeszcze może być że klemy na akumulatorze zaśniedziały i nie przekazują tyle prądu ile trzeba?
1zbyszek jest offline