View Single Post
Stary 26-06-2011, 11:24   #7
keker1
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Focus MK1 kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2002
Wink Re: Rozrusznik,dwumasa,napinacz rolkowy a może sprężarka klimatyzacji!?

Witam
Krok po kroku doszedłem że jednak będą to początki koła dwumasowego a więc standard... ale do rzeczy... najpierw wyeliminowałem sprężarkę rolki napinacz alternator czyli wszystkie graty napędzane przez pasek który zdjąłem i odpaliłem auto bez paska ...stukot nadal był pyzatym rolki wszystkich wymienionych elementów(ich łożyska ) nie miały luzu i płynnie chodziły w rękach sama rolka natomiast bardzo dobrze reagowała przy zdejmowaniu i zakładaniu paska...następną rzeczą jaka została to albo rozrusznik albo dwu-masa... odkręciłem rozrusznik (bardzo łatwa i przyjemna operacja 3 śrubki i schodzi jak złoto)... przez małe okienko po zdjęciu rozrusznika ukazała się dwu-masa ... przez to okienko można sprawdzić dwie rzeczy jeśli chodzi o dwumase... a mianowicie luz dwu-masy(obwodowy) oraz to czy są opiłki metaliczne ze zużytego koła... u mnie luz był ok 2-3mm (podobno dopuszczalne nawet 4-6, a w nowym kole 1.5mm) opiłków ani śladu...rozrusznik w środku jak nowy bez śladów zużycia płynnie się kreci i ma płynny posuw bez zaciec...podsumowując dźwięk z linku umieszczonego na początku tematu jest to początek padającej dwu-masy...wniosek należy jeździć dopóki owa dwu-masa nie zacznie dawać znaków podczas pracy silnika i samej jazdy... przy dobrym luzie oraz braku opiłków oraz delikatnej jeździe autko powinno jeszcze trochę pojeździć...aha początki dwu-masówki prawie zawsze zaczynają się od dziwnych dźwięków przy zapalaniu auta i przy gaszeniu...ponadto dla potwierdzenia mojej teorii dalszej jazdy bez naprawy jest mój przykład gdyż owe stuki mam od 1.5 roku bez pogarszania sytuacji natomiast może to wynikać z tego że obchodzę się z autem delikatnie pozdrawiam i dziękuje wszystkim którzy brali udział w dyskusji.
keker1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem