View Single Post
Stary 30-06-2011, 12:52   #49
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Podłączenie lusterka fotochrom i czujnika deszczu

Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
OK, ale mam do dyspozycji tylko ten "stały" plus. Czyżby czujnik ma być zasilany cały czas? Nawet gdy samochód stoi zaparkowany?
Gdyby mi ktoś odpowiedział czy faktycznie czujnik deszczu ma być cały czas zasilany to byłbym "w domu". Jeśli nie, to przychodzi mi do głowy "chytrówka" - wziąć zasilanie "po zapłonie" z zasilania lusterka?

Cytat:
Napisał Andrzej_K Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie widzę różnicy (a może jednak jest?) w prądzie. Zasilam te lusterko w domu na stole, prostownikiem. Podłączyłem tak jak mówisz: biały = plus, czarny = masa. Świecę w sensor/czujnik od wewnętrznej strony lusterka latarką i klops. Nic się nie dzieje.
Jednak jest jakaś subtelna różnica. Zaniosłem lusterko do samochodu i podłączyłem + i masę. Lusterko ożyło, a po podłączeniu + "po wstecznym", lusterko rozjaśniło się. Jest pięknie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.