View Single Post
Stary 30-06-2011, 13:14   #52
PYRA
ford::advanced

Model: Focus C-Max
Silnik: 1.6 TDCi 109 KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie

damiasek - Żadnego dymienia, szarpania itp. Zapaliła sie czerwona kontrolka i komunikat "usterka układu silnika". Komp pokazał, cholera teraz dokładnie nie pamietam ale coś "... układu dolotowego - usterka" oraz cos o świecach żarowych. Na początku było też cos o przepustnicy ale ja jej nie mam. Mam tylko czujnik. Wszystko prawie identycznie jak rok temu, prawie bo o ile pamietam to wtedy wyraźnie był komunikat o EGR i świecach a teraz tak jak pisałem wyżej. Rok temu wymieniłem EGRa (uzywka) i śmigałem do dziś. Teraz byłem u dwóch majstrów i obydwoje twierdzą, że to cos z EGRem. Odkurzyłem z szafy ten poprzedni EGR co go wymontowałem po awarii ( nic z nim nie robiłem ). Zostawiłem u jednego z majstrów, powiedział, że go przejrzy i zobaczy czy czyszczenie ma sens i jak tak to spróbujemy go zamontować i poczekamy na efekty.
maureliusz - co do zaslepiania to mam mieszane uczucia. Z kim bym nie gadal ( majstry, znajomi) w mojej okolicy to każdy odradza. Sam nie wiem...
PYRA jest offline   Odpowiedź z Cytatem