Temat: [Focus 1998-2004] Silnik szarpie i gaśnie 1.8TDCI
View Single Post
Stary 30-06-2011, 21:50   #1
Ukashq
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2000
Cool Silnik szarpie i gaśnie 1.8TDCI

Witam! Kupiłem fokę pół roku temu i mam już jej dość... po ok 2 miesiącach pojawił się problem "spręzynki" maglowany w wielu tematach - silnik przy maksymalnym przyspieszeniu (gaz w podłogę) na 4 i 5 (obciązeniem lub pod górkę) szarpie i albo się wyłącza albo wchodzi w tryb awaryjny... ok. Więc spokojnie sobie analizuję i szukam rozwiązań. Tydzień temu wywaliło zbiornik wyrównawczy układu chłodzenia - silnik się nie przegrzał (nie wszedł na czerwone pole). Usterkę wymieniłem, sprawdziłem wężyki - nie są napompowane więc to nie jest uszczelka pod głowicą (chyba) - więc co...? Dwa dni później pojechałem na przegląd klimy i szok: połowę czynnika nie było (ok...) i jeden wentylator nie odpala (sic!). Ponadto silnik od momentu z klimą szarpie i gaśnie - tego tyczy się ten temat. Pojechałem podpiąć pod kompa - błąd P0340 -czujnik położenia wałka rozrządu. Więc dziś jadę sie ponownie podpiąć i to wymienić, ale dziś już nie było błędu!! Okazało się, że wentylator spalony (fuck!), a nowy błąd to nadmierne ładowania akumulatora(!!). Ludzie potrzebuję pomocy (ŁÓDŹ): co jest przyczyną szarpania i gaśniecia? Jakieś tanie części do focusa? POMOCY

Ostatnio edytowane przez Ukashq ; 30-06-2011 o 21:54
Ukashq jest offline   Odpowiedź z Cytatem