Odp: SERWISY -- NAPRAWY --> Godne polecenia
Witajcie
Chciałbym podzielić się pracą ASO B.Ch. Chwaliński w Opolu.
3 tygodnie temu powierzyłem auto w/w serwisowi na przegląd po 20.000 km (1 rok). Dokładnie mówiąc mojego S-Maxa, którego zakupiłem w tymże salonie w 2010 r.
Niestety, serwis wykazał się wyjątkową dbałością o samochód. Po przejechaniu ok 60 km okazało się, że wyciekł olej z silnika - bagnet pomiaru oleju był zupełnie suchy. Oficjalny powód wg serwisu: zacięta uszczelka filtra oleju - ja byłem i widziałem przyczynę zaraz po pierwszej diagnozie w serwisie - niedokręcony filtr.
Myślę, że nie tylko dla mnie, ale również dla każdego użytkownika samochodu, jazda bez oleju lub z jego znaczmy ubytkiem może być powodem uszkodzenia silnika.
Jednak serwis ma zdecydowanie inne zdanie. Poinformował mnie, że dolano olej, zmieniono filtr, wyczyszczono podwozie no i ... samochód jest sprawny i gotowy do jazdy.
Przyznam, że bardzo mnie to zaskoczyło. Z jednej strony cieszę się, że silnik jest OK, z drugiej strony mam wątpliwości, czy nie odbije się to w przyszłości. Próbowałem troszkę powalczyć z serwisem, ale cóż, stanęło na opinii niezależnego eksperta. Jednak wizja, że ten sam serwis ma mi ponownie złożyć silnik, to mnie przerosło i wolałem odebrać samochód.
Jesteście ciekawi co zaoferowano mi jako "zadośćuczynienie" - gwarancję jeszcze przez 12 m-cy (przecież i tak ją mam) i extra od firmy pokrycie kosztów Gwarancji 12 przez 2 lat po okresie gwarancji producenta (koszt 89 zł za rok).
Sami oceńcie całą sytuację i próbę załatwienia sprawy przez serwis.
Ja wiem jedno - klient jest najważniejszy tylko do czasu, kiedy wyłoży kasę na auto i kolejne serwisy.
ASO odpowiedzialności za wykonywane czynności nie ponosi.
Ja zakupiłem nowe auto po to, aby być go w 100% pewien. Dzisiaj wiem tyle, że przez błąd serwisu mogę spodziewać się wszystkiego, nawet awarii na trasie.
|