Temat: [Focus 2004-2008] Usterka silnika co i jak ?
View Single Post
Stary 01-07-2011, 20:44   #28
stomex
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Usterka silnika i reszta usterek

Cytat:
Napisał tomesto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a ja mam następujący problem i nigdzie nie mogę znaleźć pomocy - ford focus c-max 1.6TDCI 109km, 2004r z DPF, 198tś.km. Zatkało DPF, dokonałem jego usunięcia mechanicznego i udałem się do speca który usunął go programowo za 500zł. Od tamtej pory przy ok 140km/h lub przy niższej prędkości ale obciążeniu auto np. pod górę wyskakuje komunikat AWARIA UKŁADU STEROWANIA SILNIKA. Wyłączam auto , zapalam po 5 sek i problem znika. I tak cały czas. Facet od softu sprawdzał go już 4 razy twierdzi że wszystko ok. Filter paliwa nowy, czujnika ciśnienia sprawdzone, turbo nowe kilkumiesięczne - sprawdzono geometria czysta i się nie wiesza - więc co tu można jeszcze zrobić???? Najchętniej ustawić go pod walec drogowy i po sprawie. Mam dość tego auta i chętnie je już sprzedam.
Właśnie wróciłem z dalekiej trasy 500km. Ford Focus II 1.6TDCI 2005r. 90KM W jedną stronę dojechałem bezproblemowo. Droga powrotna to już awaria układu silnika, musiałem stawać 3 razy i wyłączać silnik, żeby móc jakoś jechać po autostradzie. Błąd wyskakuje przy większej prędkości ponad 120km/h. Autko normalnie odpala. Wszystko posprawdzane jak u kolegi wyżej tomesto. Czy mam przyczepić się do DPF-a który nie radzi sobie już przy większych szybkościach?? czy to coś innego, wcześniejsze badanie diagnostyczne nie wykazywało błędów.

Ostatnio edytowane przez stomex ; 01-07-2011 o 20:48 Powód: poprawki
stomex jest offline   Odpowiedź z Cytatem