View Single Post
Stary 02-07-2011, 20:41   #19
marek584
ford::amateur

Model: galaxy
Silnik: 2,3 16V
Rocznik: 1999
Question Odp: Nie działający klimatronik

Witam wszystkich. Mam problem z klimatronikiem w MK1 99r 2,3. Podczas jazdy i włączeniu klimatyzacji, zaczęła działać właściwie, niestety radość moja skończyła się już po dosłownie 5 minutach, z kratek zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Próby włączania i przełączania AUTO<->ECON nic nie dały. Po upływie 20 minut kolejna próba i sytuacja się powtarza czyli chwię chłodzi i za chwilę przestaje. Po kilku takich próbach klimatyzacja nie daje się włączyć wogóle Pojechałem do mechanika sądząc iż jest problem z ilością ładunku w układzie. Niestety okazało się że ilość jest ok. Po podłączeniu do komputera stwierdził iż wyświetla się komunikat uszkodzonego panela sterownika (Włącznika klimatyzacji). Po wymianie sterownika w dalszym ciągu klima nie daje się włączyć ani na chwilę. Został wymieniony czujnik ciśnienia, sprawdzone bezpieczniki i nic.Dodam,że po włączeniu sprężarki na "krótko" czyli zasilanie bezpośrednio do sprężarki, ta się załącza, włączają się wentylatory 1 i 2 stopień, również regulacja temperatury jest ok. Ręce mi opadają mechanikowi kończa się pomysły. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Marek
marek584 jest offline   Odpowiedź z Cytatem