Temat: [Focus 2004-2008] 1.6 TDCI 109KM - diagnostyka, wykresy
View Single Post
Stary 04-07-2011, 00:36   #22
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 1.6 TDCI 109KM - diagnostyka, wykresy

No to czas na f-super:-)

Ogólne wrażenia: Podobny toćka w toćkę do ELMa. Trochę gorzej się go instaluje, bo trzeba dodatkowe stery wrzucić do wykrytych urządzań (port COM oraz port USB), ale to wszystko jest w opisie krok po kroku. Potem już odpala bez problemów. Niestety program jest nieco ubogi, zatem nie można wielu danych odczytach. Blędy odczytuje i kasuje jednak wzorowo.

Mnie udało się odczytać to dla mojego silnika:

1. Odczyt błędów
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

2.Live data
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

3.ABS - błędy

4.AIRBAGs - błędy

5.Ramki / odczyt błędów

ELM jest super, ale tak naprawdę dla foczek z USA, których silniki są w scanXL. Inne sposoby łączenia wybierając inne jednostki np. ja wybeiram 6 lub 5 litrowe, to tylko półśrodki. Czujniki niby czyta, błędy niby odczytuje, ale nie wiadomo czy prawidłowo. Jak już odczyta błąd to nie skasuje. Zatem troch lipa.
F-super odczytał mi błąd ten sam co ScanXL od świec żarowych, ale ELM nie umiał go skasować, a F-super tak.

PODSUMOWANIE:
-ELM 327 - można odzytać więcej czujników, ale odczyt błędów...to porażka. Nawet z PIDami, to kicha, bo nie obsługuje europejskich focusów. Można coś ściemniać i odczytywać przez inny motor 5 lub 6 litrowy, ale to nadal jest kicha. Czasem coś widzie, a nie umie skasować. Przewaga to możliwość tworzenia logów podczas jazdy i to jest super, ale trochę małe próbkowanie przez co również ograniczone zastosowanie.
- F-super - super:-) odczytuje i kasuje błędy. Niestety w trybie live dużo nie odczytamy dużo. Brak możliwości tworzenia logów.

WNIOSKI: Najlepiej mieć oba :-), bo wzajemnie się uzupełniają.

Ostatnio edytowane przez maureliusz ; 05-07-2011 o 22:44
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem