Temat: [C-MAX 2007-2010] Gzie jest zawór EGR ?
View Single Post
Stary 04-07-2011, 15:00   #188
wgnr
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Gzie jest zawór EGR ?

Witam,

U mnie (2.0) problemy (objawy) EGR pojawiły się dość nagle - po standardowej wymianie filtrów i rozrządu. Zacząłem odczuwać, że auto nierówno pracuje na biegu jałowym i wolnych obrorach (zaczęły się wtedy upały więc klima na full - myślałem, że to jest powód). Potem zaczął gasnąć przy zbyt delikatnym ruszaniu spod świateł. Po ponownym uruchomieniu musiałem chwilę (nawet do minuty) trzymać wciśnięty pedał gazu by wkręcił się na > 2000-2500 obr i wtedy zaczynał działać normalnie.

Na komputerze wyszło:
P1412 - Zakleszczony EGR (po resecie, pojeździłem kilka dni i już dużo ciężej było auto "zadusić" - udało mi się to tylko 2 razy - po ponownym podłączeniu do komputera był ten sam błąd)
Nietety nie wiem co to był za reset - podobno wyczyszczono błędy z pamięci, więc pewnie nie wgrano nowej mapy kalibracji (SSM 18859). Osoba obsługująca komputer jest teraz na 2 miesiącach wakacji, więc w tym serwisie (nie ASO) niczego więcej się nie dowiem. :/

No i teraz pojawia się pytanie czy przy moich objawach można liczyć, że nowa mapa kalibracji coś zmieni, czy wymieniać EGR bez ponownego podłączania do komputera?

Czy możecie potwierdzić, że po wymianie EGRa trzeba robic reset jakichś ustawień na WDSie? - jeśli tak, to będę pewnie musiał uderzyć do ASO :/

PS. Może ktoś z 3m może polecić jakiś warsztat z WDSem gdzie za rozsądne pieniądze zrobią mi EGR (+ przy okazji mam świece żarowe do wymiany). Na komputerze byłem w Auto-Specu, ale jak pisałem w najbliższym okresie komputer u nich "nieczynny".

Pozdrawiam
wgnr jest offline   Odpowiedź z Cytatem