Temat: [C-MAX 2003-2007] świst na podszybiu.
View Single Post
Stary 04-07-2011, 23:54   #15
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: świst na podszybiu.

Cytat:
Napisał Lelon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam podobny problem, od prędkości ok. 140km/h pojawia się gwizd/świst... jak jedzie się np. 1500km w ciągu jednego dnia z prędkością non stop 150km/h to robi się to irytujące...

U mnie mam wrażenie jakby to gdzieś świstało przy górnej krawędzi szyby, dźwięk jakby była jakaś minimalna nieszczelność. U mnie była wymieniana przednia szyba, która teraz nie jest idealnie wstawiona i tak sobie myślałem, że to może być powód.
Mi to ciężko jest zlokalizować. Gdzieś z przodu na pewno. Zastanawiam się czy przypadkiem sam sobie tego ostatnio nie rozszczelniłem, ale dziwne by to było. Miałem odstające w jednym miejscu podszybie, za Chiny nie chciało dolegać. Okazało się, że samochód miał tak chyba od nowości, bo w tym miejscu klej, którym przyklejona jest szyba tworzył taki dzyndzel, przez który nie chciał dojść ten plastik, który przypina się od spodu do podszybia. Wyciąłem kawałek tego kleju i teraz się zastanawiam czy przez przypadek się "nie przebiłem" przez ten klej. Podszybie dalej pieje, chociaż mniej (naprężenie, któremu było poddane + temperatura odkształciło je na stałe.

Oglądałem w ogóle z ciekawości jak wygląda sprawa w innych samochodach i wszystkie które minąłem na kilkunastominutowym spacerze przylegały bardzo dokładnie do szyby, jak przyklejone (nie widziałem żadnego C-Maxa), a w moim na całej długości odstaje, ma jakieś 1.5 mm luzu, tak ma być?
Zastanawiałem się czy tego nie podkleić na dwustronną taśmę piankową.
Ktoś mógłby zrobić zdjęcie swojego podszybia od góry, tak, żeby było widać łączenie szyby i podszybia? Szczególnie interesuje mnie jak to u was wygląda przy krawędzi bocznej szyby przedniej.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem