Temat: [Mondeo 2007-2014] Nowy samochód ściąga na prawo
View Single Post
Stary 10-07-2011, 00:54   #30
salvarius
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 benzyna
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nowy samochód ściąga na prawo

Witam.
Pierwszy post, więc krótkie przedstawienie na początek. Miesiąc temu kupiłem pierwszego Forda w życiu, pierwszy samochód z salonu - Mondeo kombi 2.0 benzyna 145 km. Pomimo pokutującej opinii o Fordach, jestem bardzo zadowolony. Jedyny problem do tej pory, praktycznie od wyjazdu z salonu, to ściąganie w prawą stronę. Na autostradzie można było puścić kierownicę i sam "wracał" na prawy pas. W mieście wymagał niewielkiej, ciągłej kontry kierownicą w lewo. 5 godzin w serwisie poprawiło niewiele. Stara śpiewka o koleinach, przeprofilowanych drogach oraz oponach niekierunkowych. Kontrola zbieżności w niezależnym, niefordowskim warsztacie nic nie wykazała, przekładanie opon i felg z innego Mondeo też. Zbieżność w środku norm. Pomogło dopiero pozostawienie samochodu w serwisie z zapowiedzią, że nie oddam zastępczego auta, jak moje nie pojedzie prosto. Po 4 dniach Mondek jeździ jak po szynach. Żadnego ściągania, utrzymuje kierunek lepiej niż moja poprzednia Toyka. W rozmowie z kierownikiem serwisu okazało się, że problemem był fabryczny, niedokładny montaż tylnej belki do podwozia. Prawdopodobnie jeden monter lekko źle przykręcił, na kontroli jakości wyrównali zbieżnością do wymogów normy. Obecnie jest, OK. Zadowolenie tylko rośnie.

Ostatnio edytowane przez salvarius ; 10-07-2011 o 00:56
salvarius jest offline   Odpowiedź z Cytatem