Odp: 2.0tdci Nieregularne wibracje po odpaleniu
Dla tych co maja problem z wibracjami i białym dymem śmierdzącym - to pytanie czy wymieniali filtr paliwa - jeśli tak to czy były opiłki metalu takie zółte jakby złote w filtrze?
Jeśli były, to macie przyczynę - przytarta pampa WC(Wysokiego Ciśnienia) - przez paliwa złej jakości. Paskudne trafienie na ON z dużą dolewką np. rozpuszczalnika lub spirytusu powoduje, że jest "za suchy".
Krążą opiłki i pył metalu w układzie paliwowym - co za tym idzie przytykają się wtryski - wtrysk paliwa jest totalnie zakłócany. Oczywiście, za tym idzie smród niedopalonego paliwa, ponadto zadymienie spalin i nierównomierne obroty motoru. Intensywność tych zakłóceń zależy od ilości wyprodukowanych przez pompę WC opiłków krążących w paliwie.
Kolejnym następstwem zakłóceń w spalaniu jest osadzanie się tłustych, niedopalonych spalin w zaworze wykonawczym recyrkulacji spalin (EGR) oraz innych elementach po stronie spalin jak filtr cząstek stałych, katalizator itd. Jest to wtórna usterka pierwotnej przyczyny, jakim jest normalnie syfiaste paliwo.
Niestety mam to u siebie - i ciągle problemy z EGR'em - dzięki pomocy kolegi 'lusnia49' z forum Peugeot'a - a wiadomo że silniki PSA były tez wkładane do Peugeot'ow - wiem już od czego problemy się zaczęły i od czego trzeba leczyć. Zacząłem walkę z tym - a póki tego syfu się dokładnie nie pozbędziemy z układu to nie pozbędziemy się problemu.
|