View Single Post
Stary 12-07-2011, 23:58   #1
RECONDO
ford::expert

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
Domyślnie Allegrowa uczciwość sprzedawców

Zapewne większość z nas kupuje nowe lub używane części do swoich aut na szrotach lub portalach internetowych a w szczególności wujka allegro. Zapewne zdecydowana większość transakcji kończy się sukcesem jednak niniejszy temat dotyczy "ciemnej strony" takich zakupów a więc zwykłych naciągaczy. Podzielę się swoim przypadkiem jednak zachęcam do "spowiedzi" innych osób które miały wątpliwą przyjemność skorzystania z okazji. Być może opisane poniżej przestrogi będą nauczką dla innych.... chyba więc warto już zacząć.
Nie będę pisał swojego internetowego CV ale historia dokonanych transakcji na portalach allegro.pl, ebay.pl czy ebay.com jest naprawdę długa dlatego też poniższa transakcja miała być kolejną na liście, a jednak.... Trafiła się ciekawa oferta na allegro - skórzana tapicerka do MDO kombi z 2002r, czarna z fotelikami dla dzieci! Cena jedyne 600zł plus wysyłka, heh, kto by nie skorzystał! Chciałem więc i ja. Dogadałem się wstępnie ze sprzedawcą (przynajmniej tak mi się zdawało, aukcja miała zostać zakończona jednak nie została) następnie wpłaciłem zaliczkę w wysokości 100zł w celach rezerwacji jednak.... miałem pecha. Aukcję znalazłem we czwartek (27 maj), w piątek (28 maj) wysłałem zaliczkę, w poniedziałek (30 maj) aukcja została zakończona - moje pierwsze podejrzenie zmusiło mnie do wykonania telefonu alarmowego do sprzedawcy. Niestety brak konkretów = sprzedawcę bolała głowa po komunii u kogoś tam. Ponowiłem telefon we wtorek (31 maj), okazało się że tapicerka została sprzedana przez licytację innemu zainteresowanemu - pierwsze publiczne kłamstwo, aukcja została zakończona bez licytacji ale już z kwotą 700zł!! Ciekawe!! Niestety nie nacieszyłem się nową skórą zbyt długo, ba, nawet nie miałem jej w ręku. Jedyny plus tej całej sytuacji to "tylko" wpłacone 100zł zaliczki, aż boję się pomyśleć co by było... Gdy okazało się że tapicerka nie będzie moja domagałem się zwrotu wpłaty - kilka wykonanych sms i email wzbogaciło odbiorcę o moje dane do zwrotu..... I tak czekam do dzisiaj, od daty wysłania przelewu (28 maja) mija prawie dwa miesiące, może na gwiazdkę zobaczę jeszcze swego króla Władysława w portfelu. Błędem moim było brak licytacji na allegro tylko dogadywanie się na gębę, no cóż, trafiło na mnie dlatego też chcę przestrzec przed sprzedawcą z allegro adamjaneczek http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=7326958, pseudo uczciwość tego jegomościa miałem okazję już sprawdzić na sobie.