Odp: Gaśnie przy wysprzęgleniu przed osiągnięciem temperatury
NO I PROBLEM ROZWIĄZANY.
Niestety musiała być przeprowadzona kosztowna naprawa. Ale do rzeczy. Zmuszony byłem odwiedzić mechanika. Po dokonaniu naprawy z jaką pojechałem, mechanik zauważył, że jego zdaniem silnik delikatnie nierówno chodzi. Ja mimo, że miałem wcześniej Mondeo MK I 1.8 + LPG nie zauważyłem aby było coś nie tak. Mimo to mechanik powiedział, że wyczuwalne jest delikatne szarpanie silnika. Zaznaczam, że obroty nie szalały oprócz niedomagań na zimnym silniku które na początku opisałem.
Pierwsza diagnoza: źle ustawiony rozrząd (wymieniany tydzień wcześniej) lub luzy na zaworach. Okazało się, że na drugim cylindrze zawór nie domykał się i konieczna była jego regulacja. Suma sumarum jak już rozebrano głowice silnika to ostatecznie aż 10 zaworów zostało wyregulowanych. Jako że silnik mam z plastikową pokrywą, regulacja polegała na wymianie płytek (podkładek). Po tym zabiegu silnik uspokoił się. A po odpaleniu i przejechaniu kilku kilometrów okazało się, że SILNIK NA ZIMNYM JUŻ NIE GAŚNIE.
Całe szczęście, że w porę ten problem został rozwiązany bo jeszcze chwila i mógł pójść zawór a wtedy o kosztach wolę nie myśleć.
Podsumowując uważam że jeśli po sprawdzeniu krokowca, przepustnicy, przepływki, kabli, świec czujnika temperatury i innych rzeczy które można wykonać we własnym zakresie nie widać poprawy to zasadnym jest sprawdzenie kompresji pomimo że objawy mogą być ledwo zauważalne, zwłaszcza jak się posiada instalacje LPG (podobno gaz dłużej się spala w komorze silnika i dlatego szybciej zawory ulegają rozregulowaniu). Za doradą mechanika proponuje również kontrolę zaworów (nie jest to równoznaczne z tym że będziemy musieli dokonywać regulacji) oczywiście dot. silników z plastikową pokrywą z zamontowanym gazem raz na jakiś czas aby nie dorobić się nieprzyjemności z wypalonymi zaworami lub komorami silnika.
|