Znalazłem przyczynę na 99%.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szukałem, aż znalazłem. Skoro, że ciekło nadal po sprawdzeniu kanalików w drzwiach, kanałów odpływowych w podszybiu, obudowa filtru kabinowego z nową uszczelką przykleiłem silikonem rok temu i polewając wodą na obudowę filtru z góry też przecieków nie było.
Jak pokazywałem w poprzednim wątku na zdjęciu, że ewidentnie przecieka gdzieś wyżej w okolicach łączenia szyby przedniej (tak podejrzewałem).
Od wewnątrz jak ręką "macałem" wyżej, wkładając rękę w otwór wyczułem dwie małe dziurki na przedniej ściance.
Zdjąłem obudowę podszybia (od strony pasażera, nad filtrem kabinowym) i "lukam". I zobaczyłem dwie dziurki ale nie po tej stronie co "macałem" ręką, tylko po środku.
Po środku dwie dziurki (żółta strzałka) były pewnie fabrycznie zaklejone tym tworzywem (niebieska strzałka). Czerwona strzałka to obudowa filtru kabinowego.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Woda u mnie cieknie po prawej stronie od pasażera, i tam znalazłem takie same tworzywo przyklejone. Pod nim pewnie są te dwie dziurki, które wymacałem ręką od środa.
Ta "naklejka" lekko odstawała z góry (obszar zaznaczony na żółto), i pewnie tamtędy ciekła woda do środka.
Całość potraktowałem silikonem, z góry i po bokach, tą "naklejkę".
I jak na razie nic nie cieknie, nic nie kapie.
Testowałem to wylewając na szybę w tych okolicach ze 3L wody, wszystko spłynęło tak jak powinno, kanalikami odpływowymi, a do środka nic nie nakapało.
Pewien będę na 100% jak przyjdzie deszcz i nadal będzie sucho w środku po stronie pasażera. Ale jak na razie jestem z tego rozwiązania zadowolony
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Czyli jak leci woda do środka auta, i wykładzina jest mokra po stronie pasażera z przodu lub/i z tyłu to najlepiej sprawdzić:
1. obudowę filtru kabinowego czy dobrze przylega do karoserii i czy połączenie jest szczelne.
2. kanaliki odpływowe prowadnic szyby w drzwiach
3. oraz te "naklejki" czy nie odstają od karoserii w kanale odpływowym w podszybiu, pod nimi są dwie dziurki przez, które woda może wlatywać do środka
4. kanaliki odpływowe w progach (wyczytałem na tym i innym forum), jak są zatkane, tam też woda może się zbierać i wlewać do środka poprzez otwory "techniczne", takie na uchwyty do kabli/przewodów
Jak ktoś ma podobny problem, a żadne z powyższych nie rozwiązuje go, a znalazł inny sposób, to niech doda go do listy - do tematu.