Temat: [Mondeo 2007-2014] Regularnie rozładowujący się akumulator
View Single Post
Stary 14-07-2011, 15:46   #53
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Regularnie rozładowujący się akumulator

Cytat:
Napisał Kowalu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To co chcesz jeszcze programowac?
Zgodnie z dokumentem Forda, do którego kiedyś się dokopałem... po odpięciu akumulatora należy wykonać krótką procedurę polegająca na utrzymywaniu silnika na odpowiednich obrotach przez okreslony czas. Trzymam ją wydrukowaną w schowku i po każdym odłączeniu aku wykonuję ale... nie wiem czy dużo daje i czy ktoś poza mną z niej korzysta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał adamko72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy po dłuższym postoju auta można podładować akumulator prostownikiem do akumulatorów bezobsługowych bez rozłączania klem?. W którymś post-cie przeczytałem iż jest to niezalecane, a sam w ASO widziałem że podłączyli...
Jeżeli masz "cywilizowany" prostownik z kontrolą napięcia ładowania to nic nie ma prawa się stać. W czasie jazdy działa alternator, który też doładowuje aku i to niemałym prądem... ważne aby napięcie w instalacji nie wzrosło powyżej poziomu akceptowalnego przez elektornikę pokładową. Przyjmuje się, że nie powinno przekraczać 14,4V, moża więc podejrzewać, że gdy prostownik nie ma regulacji/kontroli napięcia ładowania i przywali 18 czy 20V to coś padnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja korzystam z prostownika impuslowego (bez tradycyjnego transformatora) z regulacją maksymalnego prądu łądowania (2-4-6-8A) i kontrolą napięcia ładowania . Kiedy napięcie osiąga 14,4V prąd ładowania zaczyna płynnie maleć. Ma wyświetlacz LED, na którym wskazuje aktualne napięcie aku lub prąd łądowania, zapłaciłem za nieco ca. 300zł. ASO korzysta zwykle z porządnych prostowników a niektóre procedury wymagają doładowywania aku w trakcie ich wykonywania, np. wgrywanie IDSem nowych kalibracji do sterowników.

Ostatnio edytowane przez keisim ; 14-07-2011 o 16:00
keisim jest offline   Odpowiedź z Cytatem